Leczo węgierskie

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo węgierskie podane w brązowym naczyniu.
Leczo węgierskie
Leczo węgierskie to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Leczo z dodatkiem wędzonej papryki jest bardzo aromatyczne i sprawdzi się na każdą okazję. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
426 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Papryka czerwona 2 duże sztuki (500 g)
  • Papryka żółta 2 duże sztuki (500 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Pomidor 4 duże sztuki (1000 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na leczo węgierskie krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę.

Pokrój pomidory.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Boczek pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy.

Dodaj boczek i smaż przez 4-5 minut.

Dodaj paprykę słodką, ostrą i wędzoną.

Zeszklij cebulę i dodaj paprykę.

Smaż przez 5 minut.

Dodaj pomidory, liść laurowy oraz ziele angielskie.

Wlej wodę i duś przez 30 minut na małym ogniu.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na leczo węgierskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat leczo węgierskiego

Leczo węgierskie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne leczo to danie kuchni węgierskiej. W Polskiej wersji dodaje się do niego cukinię, pieczarki czy bakłażana. Najlepsze leczo z dodatkiem boczku jest syte i bardzo aromatyczne. Przepis na leczo węgierskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia leczo potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka żółta, cebula, pomidory, boczek wędzony, liść laurowy, ziele angielskie, papryka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić leczo węgierskie? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój pomidory. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Boczek pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj boczek i smaż przez 4-5 minut. Dodaj paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Zeszklij cebulę i dodaj paprykę. Smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlej wodę i duś przez 30 minut na małym ogniu. Dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując: pyszne leczo z papryką jest idealne na obiad dla całej rodziny. Leczo można przygotować także bez dodatku mięsa w wersji wegetariańskiej. Leczo na ostro nie jest dobrym pomysłem dla dzieci i osób starszych. Sprawdzony przepis jest gwarantem udanego posiłku. Leczo jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w leczo węgierskiemu

Lista alergenów dla leczo węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo węgierskie

Wartości odżywcze leczo węgierskiego

na 100g gotowej potrawy

Leczo węgierskie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Leczo zawiera sporą ilość witamin i składników mineralnych. Leczo zawiera małą ilość kalorii i sprawdzi się świetnie dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
82.02
426.52
Białko (g)
4.73
24.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
5.11
26.55
Węglowodany przyswajalne (g)
3.88
20.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
6.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
4.97
25.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
8.84
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
16.98
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.30
11.94
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
5.04
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.34
58.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A (µg (mcg))
49.16
255.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
65.47
340.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.24
Retinol (µg (mcg))
1.26
6.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
9.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.64
112.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
504.31
2622.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
196.34
1020.95
Potas (mg)
245.04
1274.20
Wapń (mg)
11.15
57.95
Fosfor (mg)
66.45
345.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.47
70.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
2.11
Cynk (mg)
0.51
2.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leczo węgierskiego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leczo węgierskiego

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
500 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Papryka żółta
500 g
2 duże sztuki
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
5.00
Za 500 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidor
1000 g
4 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
52.50