Przepis na leczo węgierskie krok po kroku
- Papryka czerwona 500 g 2 duże sztuki
- Papryka żółta 500 g 2 duże sztuki
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Pomidor 1000 g 4 duże sztuki
- Boczek wędzony bez kości 300 g
- Olej rzepakowy 20 ml
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę.
Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę.
Pokrój pomidory.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Boczek pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
Dodaj boczek i smaż przez 4-5 minut.
Dodaj paprykę słodką, ostrą i wędzoną.
Zeszklij cebulę i dodaj paprykę.
Smaż przez 5 minut.
Dodaj pomidory, liść laurowy oraz ziele angielskie.
Wlej wodę i duś przez 30 minut na małym ogniu.
Dopraw całość solą i pieprzem.
Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z parówkami
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo

(liczba kalorii)
Leczo węgierskie - cechy przepisu
Więcej o leczo węgierskiemu
Leczo węgierskie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne leczo to danie kuchni węgierskiej. W Polskiej wersji dodaje się do niego cukinię, pieczarki czy bakłażana. Najlepsze leczo z dodatkiem boczku jest syte i bardzo aromatyczne. Przepis na leczo węgierskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia leczo potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, papryka żółta, cebula, pomidory, boczek wędzony, liść laurowy, ziele angielskie, papryka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić leczo węgierskie? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój pomidory. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Boczek pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj boczek i smaż przez 4-5 minut. Dodaj paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Zeszklij cebulę i dodaj paprykę. Smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlej wodę i duś przez 30 minut na małym ogniu. Dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.
Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując: pyszne leczo z papryką jest idealne na obiad dla całej rodziny. Leczo można przygotować także bez dodatku mięsa w wersji wegetariańskiej. Leczo na ostro nie jest dobrym pomysłem dla dzieci i osób starszych. Sprawdzony przepis jest gwarantem udanego posiłku. Leczo jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Wartości odżywcze leczo węgierskiego
Energia i białka
(520g)
Węglowodany w leczo węgierskiemu
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy w przepisie na leczo węgierskie
(520g)
Składniki mineralne w przepisie na leczo węgierskie
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w leczo węgierskiemu
Lista alergenów dla leczo węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo węgierskie