Leczo wegetariańskie

Opublikowano: 28.04.2022 r., 10:57 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe wegetariańskie leczo w garnku
Leczo wegetariańskie
Leczo wegetariańskie to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Spróbuj je, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
163 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (100 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (30 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Cukinia (200 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Bakłażan (200 g)
  • Passata pomidorowa (700 g)
  • Bulion warzywny (100 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na leczo wegetariańskie krok po kroku

Cebule kroimy w drobną kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy ją na zloty kolor.

Do cebuli dodajemy także pokrojoną papryczkę chilli, paprykę czerwoną, cukinię, pieczarki i bakłażana. Składniki podsmażamy przez kilka minut.

Następnie dodajemy passatę pomidorową, bulion warzywny oraz przyprawy.

Leczo gotujemy na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości warzyw.

Jak oceniasz przepis na leczo wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat lecza wegetariańskiego

Pyszne leczo wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Leczo bez mięsa z warzywami w sosie pomidorowym przygotowane w domu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić leczo wegetariańskie? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cebule kroimy w drobną kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy ją na zloty kolor. Do cebuli dodajemy także pokrojoną papryczkę chilli, paprykę czerwoną, cukinię, pieczarki i bakłażana. Składniki podsmażamy przez kilka minut. Następnie wlewamy passatę pomidorową, bulion warzywny oraz przyprawy. Leczo gotujemy na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości warzyw.

Sprawdzony przepis na leczo wegetariańskie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Leczo warzywne z cukinią odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w leczu wegetariańskim

Lista alergenów dla lecza wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze lecza wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Leczo ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
38.91
163.44
Białko (g)
1.55
6.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
6.34
26.63
Węglowodany przyswajalne (g)
4.68
19.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
6.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
1.38
5.78
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.83
Tłuszcze nienasycone (g)
1.18
4.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.77
3.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
1.70
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bakłażan, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
26.62
111.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.69
86.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.97
4.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.35
5.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.51
73.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
292.47
1228.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
100.30
421.25
Potas (mg)
310.06
1302.26
Wapń (mg)
12.67
53.20
Fosfor (mg)
40.17
168.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.19
68.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
3.87
Cynk (mg)
0.31
1.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza wegetariańskiego 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza wegetariańskiego

Koszt składników
52.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
30 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Papryka czerwona
150 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Bakłażan
200 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 200 g
Passata pomidorowa
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
52.30