Leczo wegańskie

Opublikowano: 01.05.2022 r., 20:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe leczo wegańskie w garnku
Leczo wegańskie
Leczo wegańskie to pyszna alternatywa tego tradycyjnego dania, która świetnie sprawdza się dla osób eliminujących mięso z diety. Jest smaczne i bardzo sycące.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 45 min
132 kcal
Kcal w porcji
303 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (480 g)
  • Pomidor (850 g)
  • Papryka zielona (240 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (400 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Cukinia (600 g)
  • Koncentrat pomidorowy (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, mielony czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na leczo wegańskie krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.

Tofu pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą.

Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.

Dodaj posiekane w plasterki pieczarki i zamieszaj.

Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj

Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na leczo wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat lecza wegańskie

Leczo wegańskie to pyszna alternatywa tego tradycyjnego dania, która świetnie sprawdza się dla osób eliminujących mięso z diety. Jest smaczne i bardzo sycące.

Przepis na leczo wegańskie to dobre rozwiązanie na smaczne danie warzywne. Choć zwykle wege leczo robi się z ciecierzycą, to w tym wypadku sięga się po tofu. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej dawki witamin ze względu na wysoką zawartość warzyw. Tradycyjnie danie to wywodzi się z kuchni węgierskiej, gdzie króluje na stołach podawane z ryżem i ziemniakami. Wersja z cukinią jest nowoczesną modyfikacją tej dobrze znanej potrawy i świetnie sprawdza się latem, kiedy to warzywa te są najsłodsze i najsmaczniejsze. Można je przyrządzić w kilka chwil. Warto jednak przed całym procesem pokroić wszystkie warzywa i włożyć je do miseczek, by potem dodawać tylko kolejne porcje. To znacznie przyspiesza cały proces i ułatwia gotowanie. Ostra papryka dodana do całości nadaje mu charakterystycznego pikantnego smaku, z którego na pewno ucieszą się miłośnicy ostrych potraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić leczo wegańskie, całkowicie bez mięsa, a w dodatku bardzo pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Całość robi się też z pieczarkami, by danie smakował lepiej. To tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które, choć w lekko zmienionej formie może gościć w twoim domu. Jest niezwykle aromatyczne i sycące, a w sezonie letnim, gdy warzywa są bardziej dostępne, jest też naprawdę tanie. Można wzbogacić je również o seler naciowy czy czosnek. Ostra papryka dodana do całości nadaje mu charakterystycznego pikantnego smaku, z którego na pewno ucieszą się miłośnicy ostrych potraw. Jest to potrawa jednogarnkowa, w dodatku naprawdę nieskomplikowana. Wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki, a danie robi się samo w naczyniu, gdzie podczas duszenia powoli łączą się wszystkie smaki. To danie świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Z tej receptury powstaje bardzo dobre danie, które przypadnie do gustu każdemu. Z przepisu dowiesz się, też co można dodać do tego dania, by nie było nudne.

Alergeny w leczo wegańskie

Lista alergenów dla lecza wegańskie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Wartości odżywcze lecza wegańskie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(303g)
Energia (kcal)
43.76
132.60
Białko (g)
2.15
6.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(303g)
Węglowodany (g)
4.23
12.81
Węglowodany przyswajalne (g)
2.97
8.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
3.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(303g)
Tłuszcz (g)
2.50
7.58
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
1.12
Tłuszcze nienasycone (g)
2.13
6.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.24
3.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
2.69
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(303g)
Witamina A (µg (mcg))
41.56
125.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
34.85
105.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.43
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.84
2.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.29
64.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
441.34
1337.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(303g)
Sód (mg)
6.50
19.68
Potas (mg)
232.49
704.43
Wapń (mg)
55.71
168.81
Fosfor (mg)
42.46
128.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.21
46.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
3.21
Cynk (mg)
0.33
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza wegańskie 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza wegańskie

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Pomidor
850 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
11.33
Za 850 g
Papryka zielona
240 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Tofu wzbogacane wapniem
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Koncentrat pomidorowy
60 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 60 g
Koszt składników
57.50