Leczo warzywne

Opublikowano: 14.05.2021 r., 21:46 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo warzywne w misce
Leczo warzywne
Leczo warzywne z cukinią i papryką można podać na obiad dla całej rodziny. To danie jest szybkie i bardzo proste do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić leczo warzywne!
Przygotowanie 35 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
166 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia - 1 i 1/2 cukinii (450 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (240 g)
  • Czosnek - 4 ząbki czosnku (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, drewniana łyżka

Przepis na leczo warzywne krok po kroku

Cukinię opłucz, osusz, odetnij końce i całość przetnij na pół. Po wydrążeniu nasion pokrój cukinię w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Obie papryki opłucz i osusz. Wytnij z nich gniazdo nasienne i ogonek. Paprykę pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i podsmażają ją ok. 3-4 min, a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj paprykę i całość smaż ok. 10 min. Po tym czasie dodaj cukinię. Wymieszaj i smaż ok. 5 min.

Do garnka dodaj pomidory krojone, przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii oraz sól i pieprz do smaku (według własnego uznania).

Wymieszaj i całość duś pod przykryciem ok. 10 min (do miękkości warzyw).

Jak oceniasz przepis na leczo warzywne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,4% osób

Więcej informacji na temat lecza warzywnego

Leczo warzywne to potrawa wegetariańska, wegańska i o niskim indeksie glikemicznym. Jest to także danie bezglutenowe, jednak należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie sprawdzić skład wybranych przypraw, oleju, pomidorów z puszki i przecieru pomidorowego.

Jak zrobić leczo warzywne? Jest to danie jednogarnkowe. Nie ma potrzebny przenoszenia niektórych składników na patelnie. Możesz zacząć od przygotowania wszystkich warzyw. W przypadku młodej cukinii nie trzeba pozbyć się skórki, ponieważ zazwyczaj jest miękka. Jeśli jednak decydujesz się na leczo z cukinią, która ma twardą skórkę, to warto ją obrać. Krojone pomidory bez skórki z puszki oraz przecier pomidorowy należy dodać, gdy papryka choć przez chwilę się podsmaży, ponieważ pomidory zakwaszają potrawę. Leczo jest gotowe, gdy warzywa są miękkie.

Jest to w miarę szybkie danie, ale przysmażania warzyw nie należy przyśpieszać. Choć przygotowuje się je szybciej niż leczo z mięsem, to jednak na przygotowanie tej potrawy należy poświęcić ok. 55 minut. Warto to wziąć pod uwagę, gdy chcesz zrobić leczo na obiad. Jeżeli chcesz podać to pyszne leczo z warzyw dla dzieci, to należy zrezygnować z ostrych przypraw.

Ten przepis na leczo warzywne możesz zmodyfikować, aby bardziej dopasować do swoich upodobań smakowych. Cebulę białą możesz zamienić na cebulę czerwoną. Jeżeli lubisz cebulowy smak, możesz dodać obie (po 1 średniej sztuce). Leczo można przygotować także z bakłażanem i pieczarkami. Poza przeciśniętym przez praskę czosnkiem możesz dodać także czosnek granulowany. Odpowiednim dodatkiem będzie tutaj papryka zielona. Jeżeli lubisz ostre smaki, to możesz wkroić jedną papryczkę chili. Leczo możesz przygotować z ryżem. Olej rzepakowy możesz wymienić na oliwę z oliwek.

Leczo z cukinią, kolorowymi paprykami, cebulą i pomidorami z puszki to pomysł na smaczny i wegetariański obiad. Często przygotowuje się leczo warzywne na zimę, ponieważ ostre przyprawy przyjemnie rozgrzewają w chłodne dni. Jest to danie proste i szybkie do przygotowania.

Alergeny w leczu warzywnym

Lista alergenów dla lecza warzywnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo warzywne

Wartości odżywcze lecza warzywnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
41.70
166.81
Białko (g)
1.36
5.43
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
6.44
25.78
Węglowodany przyswajalne (g)
4.93
19.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
6.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.70
6.78
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
1.03
Tłuszcze nienasycone (g)
1.44
5.75
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
3.85
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
1.90
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
30.99
123.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
50.24
200.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.82
3.29
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
3.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.77
87.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
336.27
1345.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
51.84
207.36
Potas (mg)
272.22
1088.86
Wapń (mg)
20.91
83.63
Fosfor (mg)
33.73
134.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.67
54.67
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
3.26
Cynk (mg)
0.28
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza warzywnego 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza warzywnego

Koszt składników
31.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
450 g
1 i 1/2 cukinii
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 450 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
240 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 240 g
Czosnek
20 g
4 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
31.80