Leczo warzywne
- Cukinia - 1 i 1/2 cukinii (450 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (220 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (240 g)
- Czosnek - 4 ząbki czosnku (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na leczo warzywne krok po kroku
Cukinię opłucz, osusz, odetnij końce i całość przetnij na pół. Po wydrążeniu nasion pokrój cukinię w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Obie papryki opłucz i osusz. Wytnij z nich gniazdo nasienne i ogonek. Paprykę pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i podsmażają ją ok. 3-4 min, a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj paprykę i całość smaż ok. 10 min. Po tym czasie dodaj cukinię. Wymieszaj i smaż ok. 5 min.
Do garnka dodaj pomidory krojone, przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii oraz sól i pieprz do smaku (według własnego uznania).
Wymieszaj i całość duś pod przykryciem ok. 10 min (do miękkości warzyw).
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza warzywnego
Leczo warzywne to potrawa wegetariańska, wegańska i o niskim indeksie glikemicznym. Jest to także danie bezglutenowe, jednak należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie sprawdzić skład wybranych przypraw, oleju, pomidorów z puszki i przecieru pomidorowego.
Jak zrobić leczo warzywne? Jest to danie jednogarnkowe. Nie ma potrzebny przenoszenia niektórych składników na patelnie. Możesz zacząć od przygotowania wszystkich warzyw. W przypadku młodej cukinii nie trzeba pozbyć się skórki, ponieważ zazwyczaj jest miękka. Jeśli jednak decydujesz się na leczo z cukinią, która ma twardą skórkę, to warto ją obrać. Krojone pomidory bez skórki z puszki oraz przecier pomidorowy należy dodać, gdy papryka choć przez chwilę się podsmaży, ponieważ pomidory zakwaszają potrawę. Leczo jest gotowe, gdy warzywa są miękkie.
Jest to w miarę szybkie danie, ale przysmażania warzyw nie należy przyśpieszać. Choć przygotowuje się je szybciej niż leczo z mięsem, to jednak na przygotowanie tej potrawy należy poświęcić ok. 55 minut. Warto to wziąć pod uwagę, gdy chcesz zrobić leczo na obiad. Jeżeli chcesz podać to pyszne leczo z warzyw dla dzieci, to należy zrezygnować z ostrych przypraw.
Ten przepis na leczo warzywne możesz zmodyfikować, aby bardziej dopasować do swoich upodobań smakowych. Cebulę białą możesz zamienić na cebulę czerwoną. Jeżeli lubisz cebulowy smak, możesz dodać obie (po 1 średniej sztuce). Leczo można przygotować także z bakłażanem i pieczarkami. Poza przeciśniętym przez praskę czosnkiem możesz dodać także czosnek granulowany. Odpowiednim dodatkiem będzie tutaj papryka zielona. Jeżeli lubisz ostre smaki, to możesz wkroić jedną papryczkę chili. Leczo możesz przygotować z ryżem. Olej rzepakowy możesz wymienić na oliwę z oliwek.
Leczo z cukinią, kolorowymi paprykami, cebulą i pomidorami z puszki to pomysł na smaczny i wegetariański obiad. Często przygotowuje się leczo warzywne na zimę, ponieważ ostre przyprawy przyjemnie rozgrzewają w chłodne dni. Jest to danie proste i szybkie do przygotowania.
Alergeny w leczu warzywnym
Lista alergenów dla lecza warzywnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo warzywne
Wartości odżywcze lecza warzywnego
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.