Leczo Thermomix
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Papryka czerwona (240 g)
- Papryka żółta (200 g)
- Papryka zielona (120 g)
- Cukinia (300 g)
- Kiełbasa podwawelska (250 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Pomidor (180 g)
Przepis na leczo z thermomixa krok po kroku
Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni, aż ładnie się zarumieni.
Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki. Cukinię umyj i pokrój na kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj oliwę i łyżeczkę soli. Całość rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
Zgarnij kopystką na dno naczynia i duś przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.
Włóż paprykę i cukinię do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 6 sekund / obroty 4. Zgarnij kopystką na dno naczynia.
Dodaj kiełbasę, dużą szczyptę ostrej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki. Możesz doprawić również szczyptą kolendry, czosnkiem, oregano, bazylią, cukrem i czarnym pieprzem.
Całość gotuj 10 minut / 120 stopni / obroty "łyżeczka".
Pomidora obierz i pokrój w kostkę. Razem z pomidorami z puszki wlej do naczynia Thermomixa.
Gotuj 10 minut / 100 stopni / obroty "wsteczne". Dopraw do smaku.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat lecza z thermomixa
Leczo Thermomix to pyszne danie z cukinią, papryką i kiełbasą, które szczególnie dobrze smakuje latem, gdy można użyć świeżych, sezonowych warzyw. W Polsce często spożywane jest na obiad z dodatkiem świeżego, pachnącego pieczywa. To szybkie rozwiązanie na zdrowe i dobre danie na pewno Wam zasmakuje.
Aby przygotować ten prosty przepis na leczo z Thermomixa potrzebne będą: cebula, oliwa, papryka czerwona, żółta i zielona, cukinia, kiełbasa, pomidory w puszce i pomidory świeże. Na początku warto pokroić kiełbasę w plasterki i podsmażyć na patelni, aż ładnie się zarumieni. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki. Cukinię umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Następnie podduś chwilę z oliwą. Teraz dodaj papryki i cukinię i rozdrobnij. Teraz dorzuć kiełbasę, przyprawy i razem gotuj kilka minut. Na koniec dodaj pomidory i ponownie gotuj. Wiecie już jak zrobić leczo w Thermomixie. Już nic nie stoi na przeszkodzie w przygotowaniu tego pysznego dania. Jeśli chcesz, by było bardziej tradycyjne, to zamiast zwykłej kiełbasy użyj takiej z dodatkiem papryki.
Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. Leczo to inaczej gulasz warzywny z niewielką ilością sosu z pomidorów. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają cukinie i pomidory. W naszym przepisie wykorzystujemy pomidory w puszce, by można było je wykonać nawet w środku zimy. Jeśli chcecie wykorzystać świeże pomidory, to pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do naczynia Thermomixa razem z innymi warzywami. Dodajcie też wtedy trochę wody i chwilę dłużej gotujcie. To leczo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.
Ze względu na popularność leczo na całym świecie można spotkać kilka jego odmian. We Francji dodaje się również bakłażana i kabaczek i nie dodaje się mięsa. W Rosji dodaje się mięso w postaci fileta kurczaka i często przygotowuje się je jako przetwory na zimę. Ormianie w swojej wersji leczo wykorzystują tylko pomidory, paprykę oraz pietruszkę. A tak przygotowany sos podają z kaszą, ryżem lub makaronem.
Alergeny w leczu z thermomixa
Lista alergenów dla lecza z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z thermomixa
Wartości odżywcze lecza z thermomixa
Dania takie jak leczo to świetny sposób na wzbogacenie diety w warzywa.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.