Leczo do słoików
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Cukinia - 2 duże sztuki (1000 g)
- Papryka czerwona - 2 duże sztuki (500 g)
- Papryka żółta - 2 duże sztuki (500 g)
- Pieczarki - 20 dużych sztuk (500 g)
- Pomidory w puszce - 4 male puszki (1200 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na leczo do słoików krok po kroku
Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Cukinie pokrój w kostkę.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Pieczarki przekrój na ćwiartki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż cebulę i pieczarki.
Dodaj paprykę i podduś przez 5-6 minut.
Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Dodaj cukinię i pomidory, gotuj 10 minut.
Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj.
Słoiki wyparz dokładnie wrzątkiem.
Przełóż leczo do słoików.
Zakręć dokładnie.
Wstaw do garnka, wlej wody do 3/4 wysokości słoików.
Gotuj przez 20 minut.
Słoiki wyjmij, dokręć pokrywki i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat leczo do słoików
Leczo do słoików to bardzo dobry pomysł na pyszne danie, które można zachować na zimę. Sprawdzony przepis na leczo gwarantuje wykonanie udanego dania. Bezmięsne leczo można wzbogacić dodatkiem kiełbasy. Tradycyjne leczo to potrawa z warzyw podduszanych w sosie. Do leczo możemy dodać wybrane warzywa. Przepis na leczo do słoików jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia leczo potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, cukinia, papryka czerwona, papryka żółta, pomidory w puszce, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić leczo do słoików? Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Cukinie pokrój w kostkę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pieczarki przekrój na ćwiartki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż cebulę i pieczarki. Dodaj paprykę i podduś przez 5-6 minut. Wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj cukinię i pomidory, gotuj 10 minut. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj. Słoiki wyparz dokładnie wrzątkiem. Przełóż leczo do słoików. Zakręć dokładnie. Wstaw do garnka, wlej wody do 3/4 wysokości słoików. Gotuj przez 20 minut. Słoiki wyjmij, dokręć pokrywki i postaw na zakrętkach do wystygnięcia.
Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując smaczne leczo świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Leczo z cukinią i papryką jest dobre i wzbogacić je można dodatkiem kiełbasy lub piersi kurczaka. Najlepiej zrobić to po wyjęciu ze słoika. Smaczne leczo to także doskonała baza do zup i sosów. Warzywa wystarczy zblendować.
Alergeny w leczo do słoików
Lista alergenów dla leczo do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo do słoików
Wartości odżywcze leczo do słoików
Leczo do słoików to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Leczo zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Leczo jest niskokaloryczne i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.