Leczo bez mięsa
- Pomidor - 7 dużych sztuk (2000 g)
- Papryka czerwona - 4 duże sztuki (800 g)
- Papryka zielona - 4 duże sztuki (800 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
- Pieczarki (300 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na leczo bez mięsa krok po kroku
Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij.
Pokrój pieczarki w połówki i podsmaż, aż stracą nieco wody.
Pomidory natnij z góry nożem i sparz wrzątkiem, usuń z nich skórkę i pokrój w kostkę, dodaj do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, wlej 0,5 litra wody, duś 20 minut.
W między czasie paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój paski. Umieść w garnku i duś 10 minut, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i posiekaną natką pietruszki.
Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo z parówkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Leczo
Więcej informacji na temat leczo bez mięsa
Leczo bez mięsa to świetna propozycja na danie warzywne. Leczo to tradycyjna węgierska potrawa, serwowana jest jako warzywny sos do mięsa lub danie główne z dodatkiem kiełbasy. Przepis na leczo bez mięsa jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je ugotować. Do zrobienia leczo potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, pomidory, papryka czerwona, papryka zielona, pieczarki, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak zrobić leczo bez mięsa? Najpierw obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij. Pokrój pieczarki w połówki i podsmaż aż stracą nieco wody. Pomidory natnij z góry nożem i sparz wrzątkiem, usuń z nich skórkę i pokrój w kostkę, dodaj do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, wlej wodę i duś 20 minut. W między czasie paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój paski. Umieść w garnku i duś 10 minut, dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Papryka czerwona to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując pyszne danie wegetariańskie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Dobre dietetyczne danie możesz przygotować także z cukinii bez pomidorów, zawiera ona dużo wody świetnie więc nadaje się jako zamiennik. Fit leczo możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w leczo bez mięsa
Lista alergenów dla leczo bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo bez mięsa
Wartości odżywcze leczo bez mięsa
Leczo warzywne to pełne błonnika pokarmowego danie. Zawiera także dużo naturalnych antyoksydantów. Warzywny gulasz jest syty i lekki zarazem, świetnie sprawdza się w diecie osób chorych na cukrzycę.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.