Lebneh

Opublikowano: 03.10.2022 r., 21:25 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lebneh w miseczce
Lebneh
Lebneh to pyszny kremowy serek, który możesz przygotować samodzielnie. Potrzebne będą tylko jogurty greckie, sól i odrobina cierpliwości.
Przygotowanie 1440 min
1338 kcal
Kcal w porcji
1200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jogurt grecki pełnotłusty (1200 g)
  • Sól (10 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek
Sprzęt kuchenny
rózga, sitko, miska, gaza

Przepis na lebneh krok po kroku

W misce umieść jogurty greckie.

Dodaj sól i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.

Nad drugą, pustą miską zawieś sitko i jego dno wyłóż gazą.

Wlej na to jogurt i zostaw do odsączenia na 2-3 godziny.

Po tym czasie z pozostałej na gazie masy uformuj kulę i zwiąż gazą.

Razem z sitkiem i miską włóż do lodówki na dobę.

Gotowy lebneh przełóż do miseczki.

Wierzch wyrównaj, skrop oliwą i posyp świeżym tymiankiem.

Jak oceniasz przepis na lebneh
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat lebneh

Czym jest lebneh? Z czym to się je? I czy można wykonać go samodzielnie?

Lebneh, czyli ser z jogurtu jest bardzo popularny w rejonach śródziemnomorskich i bliskowschodnich. Przygotowuje się go bardzo często w Syrii, Libanie czy Izraelu. Można przygotować go ze sfermentowanego mleka po odcedzeniu w gazie lub poprzez odsączenie serwatki z jogurtu. Jogurt grecki to produkt wywodzący się z kuchni śródziemnomorskiej. W porównaniu do tradycyjnego jogurtu naturalnego jest gęstszy i zawiera więcej białka. Jako produkt nabiałowy jest dobrym źródłem wapnia, sodu i witaminy B12. Jogurt ten powstaje poprzez fermentacje mleka, dlatego to również świetne źródło probiotyków.

Jak zrobić lebneh? Aby wykonać nasz przepis na lebneh potrzebne będą jogurty greckie, sól, oliwa i listki świeżego tymianku. Ze sprzętów przydadzą się miski, sitko oraz gaza lub czysta pielucha tetrowa.

W misce umieść jogurty greckie. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi. Nad drugą, pustą miską zawieś sitko i jego dno wyłóż gazą. Wlej na to jogurt i zostaw do odsączenia na 2-3 godziny. Po tym czasie z pozostałej na gazie masy uformuj kulę i zwiąż gazą. Razem z sitkiem i miską włóż do lodówki na dobę. Gotowy lebneh przełóż do miseczki. Wierzch wyrównaj, skrop oliwą i posyp świeżym tymiankiem.

Sami widzicie, że żeby wykonać ten smaczny, tradycyjny, domowy serek nie potrzeba wiele pracy. Kilka kroków i Twoich domowników zachwyci najlepszy serek. Nie ma jednego dobrego sposobu na podanie lebneh. Tak jak jego podstawy nie musi stanowić jogurt grecki. Możesz go wykonać również ze zwykłego jogurtu naturalnego gęstego, bez skrobi.

Lebneh na stołach bliskowschodnich traktowany jest na równi z hummusem i babą ganoush, czyli dipami i dodatkami do dań. Wtedy świetnie będzie się komponował z bułkami pita, tortillą czy chlebkami naan. Jako dodatkowy smak i element dekoracyjny można użyć pieczoną papryką lub suszone pomidory, sezam czy miód i płatki migdałów. Bardziej „po polsku” świetnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa np. na śniadanie lub kolację. Lebneh to świetny pomysł na bogatobiałkowy produkt w diecie.

Alergeny w lebneh

Lista alergenów dla lebneh przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze lebneh

na 100g gotowej potrawy

Produkty nabiałowe takie jak lebneh to dobre źródło witaminy D i pełnowartościowego białka w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Energia (kcal)
111.51
1338.10
Białko (g)
7.21
86.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Węglowodany (g)
12.10
145.18
Węglowodany przyswajalne (g)
12.10
145.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Tłuszcz (g)
3.77
45.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.63
19.56
Tłuszcze nienasycone (g)
2.14
25.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.84
22.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
3.63
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Witamina A (µg (mcg))
45.25
542.95
Witamina B6 (mg)
0.05
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
5.90
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.81
9.68
Retinol (µg (mcg))
44.26
531.15
Tiamina (mg)
0.05
0.59
Ryboflawina (mg)
0.24
2.83
Niacyna (mg)
0.21
2.48
Foliany (µg (mcg))
4.92
59.02
Beta karoten (µg (mcg))
6.89
82.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Sód (mg)
354.44
4253.31
Potas (mg)
111.22
1334.66
Wapń (mg)
98.57
1182.79
Fosfor (mg)
107.21
1286.56
Magnez (mg)
9.84
118.13
Żelazo (mg)
0.01
0.09
Cynk (mg)
0.40
4.85
Miedź (mg)
0.02
0.24
Mangan (mg)
0.04
0.48
Szacunkowy indeks glikemiczny lebneh 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lebneh

Koszt składników
46.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt grecki pełnotłusty
1200 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 7
24.00
Za 1200 g
Sól
10 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
46.20