Przepis na łazanki z młodej kapusty krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka

W osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente i odstaw do osobnego naczynia.

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona dodaj pokrojoną w kostkę szynkę.

Kapustę drobno poszatkuj i dodaj do zawartości patelni, przypraw kminkiem. Całość smaż przez 10 minut. Po tym czasie dodaj startą na tarce marchew i wymieszaj. Całość smaż przez 15 minut.

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wymieszaj je z makaronem.

Dopraw solą, pieprzem i koperkiem.

Łazanki z młodej kapusty podane w eleganckiej miseczce.
łazanki z młodej kapusty
Koszt przygotowania dania
16.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
666 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
71

Łazanki z młodej kapusty - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o łazankach z młodej kapusty

Łazanki z młodej kapusty to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw. W tej wersji to klasyczne danie zyskuje lepszego smaku, dzięki białej młodej kapuście. Kapusta połączona z wędliną jest niezwykle smaczna i świetnie sprawdza się nie tylko na kolacje ale również jako sycący obiad. Do wykonania tego dania sprawdzi się ulubiona wędlina, a w wersji bardziej fit można skorzystać z kawałków kurczaka, który dodaje dużej ilości białka do całości, a zawiera znacznie mniej tłuszczu i kalorii. Te łazanki świetnie sprawdzają się z dodatkiem pysznych grzanek. To danie tak smaczne, że z pewnością będzie gościć w twoim menu bardzo często.

Przepis na łazanki z młodej kapusty jest niezwykle łatwy i w niczym nie odbiega od tradycyjnego sposobu przygotowywania tej pysznej potrawy. Młoda kapusta świetnie sprawdza się w tym przepisie, gdyż szybko mięknie, nadaje całości pięknego koloru i ma wspaniały słodkawy smak, który świetnie komponuje się z wędzoną wędliną. Całość idealnie dopełnia kminek, który nie tylko współgra ze smakiem kapusty, ale również sprawia, że całość jest bardziej lekkostrawna. Kminek poprawia trawienie, dlatego jest idealnym dodatkiem do wzdymających produktów.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić łazanki z młodej kapusty, które będą niezwykle smaczne i naprawdę nieskomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego naprawdę wspaniałe łazanki, które zaskakują wspaniałym i delikatnym smakiem. To świetne rozwiązanie dla wszystkich osób, które chcą jeść więcej warzyw na co dzień. Z tym przepisem jest to zdecydowanie łatwiejsze. Kapusta i marchewka, które są bazą tego dania smakują wspaniale, dlatego nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia ich. Można również przepis wzbogacić o inne ulubione warzywa. Świetnie sprawdzą się na przykład pomidory, które idealnie komponują się z białą kapustą. Najlepiej sprawdzi się na łazanki makaron drobny, który świetnie komponuje się z kapustą. Warto wybrać wersję pełnoziarnistą, by całość dostarczała więcej błonnika.

Te domowe łazanki świetnie sprawdzą się na obiad, kolację czy lunch, dlatego że są bardzo sycące i pożywne. To również dobry pomysł na posiłek dla dzieci, gdyż łazanki są bardzo delikatne w smaku. To danie tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Wartości odżywcze łazanek z młodej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(369g)
Energia (kalorie)
180.63 kcal
666.53 kcal
Białko
6.80 g
25.11 g

Węglowodany w łazankach z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję
(369g)
Węglowodany
28.70 g
105.91 g
Węglowodany przyswajalne
23.85 g
88.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.85 g
17.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(369g)
Tłuszcz
4.86 g
17.92 g
Tłuszcze nasycone
1.39 g
5.11 g
Tłuszcze nienasycone
3.47 g
12.81 g
Tłuszcze jednonasycone
2.74 g
10.13 g
Tłuszcze wielonasycone
0.73 g
2.68 g

Witaminy w przepisie na łazanki z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję
(369g)
Witamina B6
0.19 mg
0.71 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
2.24 mg
Tiamina
0.22 mg
0.80 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.38 mg
Niacyna
3.13 mg
11.56 mg
Foliany
40.60 µg (mcg)
149.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na łazanki z młodej kapusty

Na 100g
Na porcję
(369g)
Sód
92.85 mg
342.63 mg
Potas
249.92 mg
922.19 mg
Wapń
31.31 mg
115.52 mg
Fosfor
126.49 mg
466.74 mg
Magnez
43.63 mg
161.01 mg
Żelazo
1.47 mg
5.41 mg
Cynk
1.04 mg
3.84 mg
Miedź
0.17 mg
0.62 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z młodej kapusty 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łazankach z młodej kapusty

Lista alergenów dla łazanek z młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny

Cena przygotowania łazanek z młodej kapusty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Szynka wiejska
140 g
7 plasterków
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 140 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Makaron z semoliny
500 g
1 opakowanie
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.62
Za 500 g
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na łazanki z młodej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób