Przepis na łazanki z makiem krok po kroku

Składniki
  • Mak niebieski 60 g
  • Makaron z semoliny 200 g
  • Rodzynki 60 g 2 garści
  • Skórka z cytryny 10 g 2 łyżeczki
  • Orzechy włoskie 60 g 2 garści
  • Miód 50 g 2 łyżki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Mak przełóż do garnka i zalej go wodą, by przykryła całą jego powierzchnię. Doprowadź do zagotowania i gotuj przez 20 minut.

Mak odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zblenduj go na gładką masę.

Makaron ugotuj do miękkości przez 10 minut. Odcedź go z wody i wymieszaj z makiem.

Rodzynki i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do makaronu.

Danie połącz ze skórką cytrynową i miodem.

Łazanki z makiem i rodzynkami na dekoracyjnym talerzyku.
łazanki z makiem
Koszt przygotowania dania
12.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
549 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Łazanki z makiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o łazankach z makiem

Łazanki z makiem są świetnym pomysłem na szybki obiad, który smakuje fantastycznie. W kilka chwil można przygotować to proste danie, które łączy w sobie pyszny makaron i dużą ilość bakalii. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom maku i potraw z jego dodatkiem. W tej wersji mak gra pierwsze skrzypce i sprawia, że całość smakuje naprawdę dobrze. To danie idealne również dla dzieci.

Przepis na łazanki z makiem, jest naprawdę łatwy i pozwala przygotować we własnej kuchni niesamowite danie. Całość choć bardzo prosta, na pewno nie jest nudna. Choć zwykle łazanki jedzone są z kapustą i boczkiem, to w tej wersji są znacznie lżejsze i smaczniejsze. Mają więcej słodyczy, dlatego można je traktować prawie jak deser.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić łazanki z makiem, które smakują naprawdę wyśmienicie. W kilku prostych krokach da się zrobić to nieskomplikowane danie. Będzie to przepis idealny nawet dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udaje. A danie, które z niego wychodzi jest wspaniałe i nieoczywiste.

Choć w tym przepisie to danie zrobione jest z tradycyjnego, suchego maku, można też przygotować łazanki z masą makową. Dzięki temu całość będzie zdecydowanie szybsza i nie trzeba będzie dodawać do niej tak dużej ilości bakalii, które zwykle już są umieszczone w masie. To świetny patent na to co zrobić z masą makową, która została po wypiekach. Dlatego przepis na pewno przyda się po okresie Bożego Narodzenia, kiedy to masy używa się naprawdę dużo.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować mak do łazanek, to odpowiedź znajdziesz w tym przepisie. Dzięki niemu za pomocą niebieskiego maku, poddanego obróbce termicznej stworzysz naprawdę pyszne i sycące danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również wspaniale wygląda. Warto dodać do niego sporo bakalii, by całość smakowała jeszcze lepiej. Do tej masy idealnie sprawdzą się rodzynki, skórka z cytryny lub pomarańczy, daktyle i wszelkiego rodzaju orzechy.

To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom potraw na słodko.

Wartości odżywcze łazanek z makiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (137g)
Energia (kalorie)
401.30 kcal
549.77 kcal
Białko
11.08 g
15.17 g

Węglowodany w łazankach z makiem

Na 100g
Na porcję (137g)
Węglowodany
59.36 g
81.32 g
Węglowodany przyswajalne
50.00 g
68.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
9.35 g
12.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (137g)
Tłuszcz
15.86 g
21.73 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.92 g
3.99 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
12.95 g
17.74 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.16 g
2.96 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
10.78 g
14.77 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na łazanki z makiem

Na 100g
Na porcję (137g)
Witamina B6
0.25 mg
0.34 mg
Tiamina
0.35 mg
0.48 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.21 mg
Niacyna
4.06 mg
5.57 mg
Foliany
52.30 µg (mcg)
71.64 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na łazanki z makiem

Na 100g
Na porcję (137g)
Sód
13.23 mg
18.12 mg
Potas
446.59 mg
611.83 mg
Wapń
229.55 mg
314.48 mg
Fosfor
307.23 mg
420.90 mg
Magnez
120.80 mg
165.49 mg
Żelazo
3.66 mg
5.01 mg
Cynk
2.64 mg
3.62 mg
Miedź
0.68 mg
0.93 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z makiem 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łazankach z makiem

Lista alergenów dla łazanek z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania łazanek z makiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mak niebieski
60 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 60 g
Makaron z semoliny
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Rodzynki
60 g
2 garści
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Skórka z cytryny
10 g
2 łyżeczki
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
46.50
Łączny koszt
12.29
Jak oceniasz przepis na łazanki z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób