Łazanki z makiem
- Mak niebieski (60 g)
- Makaron z semoliny (200 g)
- Rodzynki - 2 garści (60 g)
- Skórka z cytryny - 2 łyżeczki (10 g)
- Orzechy włoskie - 2 garści (60 g)
- Miód - 2 łyżki (50 g)
Przepis na łazanki z makiem krok po kroku
Mak przełóż do garnka i zalej go wodą, by przykryła całą jego powierzchnię. Doprowadź do zagotowania i gotuj przez 20 minut.
Mak odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zblenduj go na gładką masę.
Makaron ugotuj do miękkości przez 10 minut. Odcedź go z wody i wymieszaj z makiem.
Rodzynki i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do makaronu.
Danie połącz ze skórką cytrynową i miodem.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat łazanek z makiem
Łazanki z makiem są świetnym pomysłem na szybki obiad, który smakuje fantastycznie. W kilka chwil można przygotować to proste danie, które łączy w sobie pyszny makaron i dużą ilość bakalii. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom maku i potraw z jego dodatkiem. W tej wersji mak gra pierwsze skrzypce i sprawia, że całość smakuje naprawdę dobrze. To danie idealne również dla dzieci.
Przepis na łazanki z makiem, jest naprawdę łatwy i pozwala przygotować we własnej kuchni niesamowite danie. Całość choć bardzo prosta, na pewno nie jest nudna. Choć zwykle łazanki jedzone są z kapustą i boczkiem, to w tej wersji są znacznie lżejsze i smaczniejsze. Mają więcej słodyczy, dlatego można je traktować prawie jak deser.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić łazanki z makiem, które smakują naprawdę wyśmienicie. W kilku prostych krokach da się zrobić to nieskomplikowane danie. Będzie to przepis idealny nawet dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udaje. A danie, które z niego wychodzi jest wspaniałe i nieoczywiste.
Choć w tym przepisie to danie zrobione jest z tradycyjnego, suchego maku, można też przygotować łazanki z masą makową. Dzięki temu całość będzie zdecydowanie szybsza i nie trzeba będzie dodawać do niej tak dużej ilości bakalii, które zwykle już są umieszczone w masie. To świetny patent na to co zrobić z masą makową, która została po wypiekach. Dlatego przepis na pewno przyda się po okresie Bożego Narodzenia, kiedy to masy używa się naprawdę dużo.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować mak do łazanek, to odpowiedź znajdziesz w tym przepisie. Dzięki niemu za pomocą niebieskiego maku, poddanego obróbce termicznej stworzysz naprawdę pyszne i sycące danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również wspaniale wygląda. Warto dodać do niego sporo bakalii, by całość smakowała jeszcze lepiej. Do tej masy idealnie sprawdzą się rodzynki, skórka z cytryny lub pomarańczy, daktyle i wszelkiego rodzaju orzechy.
To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom potraw na słodko.
Alergeny w łazankach z makiem
Lista alergenów dla łazanek z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron z semoliny
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze łazanek z makiem
Ten posiłek nie będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Energia i białka
(137g)
Węglowodany
(137g)
Tłuszcze
(137g)
Witaminy
(137g)
Składniki mineralne
(137g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.