Łazanki z kapustą kiszoną
- Kapusta kiszona (400 g)
- Kiełbasa podwawelska - 2 szt (200 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Makaron z semoliny - 1 opakowanie (500 g)
Przepis na łazanki z kapustą kiszoną krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
Następnie dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę i całość smaż razem przez 10 minut.
Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze części i dodaj na patelnię.
Smaż kolejne 10 minut.
Całość przypraw pieprzem, solą, kminkiem i posiekanym koperkiem.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i połącz z zawartością patelni.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat łazanek z kapustą kiszoną
Łazanki z kapustą kiszoną to klasyka polskiej kuchni. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. Choć istnieje niezliczona liczba kombinacji w tym daniu, najlepiej smakują w wersji podstawowej. Do przygotowania potrzeba tylko kilku składników, jednak całość nie jest nudna, czy banalna. Są tak smaczne, że gdy raz się ich spróbuje, goszczą w menu już na stałe. To świetny pomysł na sycące danie, które będzie idealnym wyborem na obiad lub kolację, a przy tym jest tak smaczne, że znika w mgnieniu oka z talerzy.
Przepis na łazanki z kiszoną kapustą jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Ten przepis zawsze się udaje, dlatego warto skusić się na jego wykonanie, nawet gdy przygotowuje się łazanki po raz pierwszy. To receptura, która idealnie sprawdzi się na prosty obiad dla całej rodziny. Ze względu na małą ilość potrzebnych produktów, dobrze wypada również jako posiłek awaryjny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łazanki z kiszoną kapustą w sposób bardzo prosty, jednak tak by smakowały naprawdę wyśmienicie, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego naprawdę wspaniałe łazanki, które dzięki odpowiedniej obróbce są miękkie i aromatyczne. Kiszona kapusta to świetna alternatywa, dla słodkiej surowej odmiany. Dzięki kiszeniu nadaje całemu daniu intensywniejszego smaku, a także sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. To coś co wspaniale sprawdzi się dla prawdziwych miłośników kiszonej kapusty. Przygotowana na ciepło i podana z kiełbasą staje się prawdziwym rarytasem.
Łazanki można przygotować na obiad, gdyż są bardzo sycącym daniem. To wszystko zasługa dużej ilości białka i błonnika, których dostarczają. To danie jest też niezwykle pyszne, choć nie dodaje się do niego zbyt dużej ilości przypraw. To danie dobre dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi potrawami. Makaron połączony z kiełbasą i kapustą tworzy smakowity, choć prosty posiłek. Te domowe łazanki zachwycą każdego, kto tylko ich spróbuje, dzięki odpowiednim proporcjom między kapustą, mięsem, a makaronem.
Alergeny w łazankach z kapustą kiszoną
Lista alergenów dla łazanek z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron z semoliny
Wartości odżywcze łazanek z kapustą kiszoną
To zdrowe danie, choć ze względu na obróbkę termiczną i przetworzone mięso nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(311g)
Węglowodany
(311g)
Tłuszcze
(311g)
Witaminy
(311g)
Składniki mineralne
(311g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.