Przepis na łazanki z kapustą i mięsem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Na początek obierz cebulę i posiekaj w drobna kostkę. Podgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.

Do cebuli dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką i usmaż. Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj na patelnie, wlej wody i duś 20 minut.

W garnku umieść makaron, wsyp łyżkę soli i wlej wodę, gotuj makaron ok 8-9 minut. Po tym czasie odcedź makaron, dodaj śmietanę i wymieszaj z kapustą i mięsem.

Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z makaronem.

Łazanki z kapustą i mięsem podane w kolorowym, głębokim talerzu.
Łazanki z kapustą i mięsem
Koszt przygotowania dania
20.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
456 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Łazanki z kapustą i mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o łazankach z kapustą i mięsem

Łazanki z kapustą i mięsem to dobre i szybkie danie. Tradycyjne łazanki z kapustą kiszoną z dodatkiem mięsa tworzą pełnowartościowe danie obiadowe. Przepis na łazanki z kapustą i mięsem jest bardzo łatwy, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je wykonać. Do przygotowania łazanek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron łazanki, mięso mielone wieprzowe, kapusta kiszona, cebula, śmietana kwaśna 18%, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka oraz masło klarowane.

Jak zrobić łazanki z kapustą i mięsem? Na początek obierz cebulę i posiekaj w drobna kostkę. Podgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Do cebuli dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką i usmaż. Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj na patelnie, wlej wody i duś 20 minut. W garnku umieść makaron, wsyp łyżkę soli i wlej wodę, gotuj makaron ok 8-9 minut. Po tym czasie odcedź makaron, dodaj śmietanę i wymieszaj z kapustą i mięsem. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z makaronem.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Mięso wieprzowe jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz witamin z grupy B i żelaza. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Witaminy z grupy B są między innymi odpowiedzialne za prawidłowy metabolizm różnych substancji w naszym ciele.

Podsumowując makaron z mięsem mielonym i kapustą to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobre danie możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Łazanki z mięsem możesz przygotować także z piersią kurczaka.

Wartości odżywcze łazanek z kapustą i mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
212.33 kcal
456.50 kcal
Białko
8.06 g
17.32 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w łazankach z kapustą i mięsem

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
23.99 g
51.57 g
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
22.10 g
47.52 g
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
9.19 g
19.77 g
Tłuszcze nasycone
5.16 g
11.09 g
Tłuszcze nienasycone
4.04 g
8.68 g
Tłuszcze jednonasycone
3.27 g
7.02 g
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
1.65 g

Witaminy w przepisie na łazanki z kapustą i mięsem

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6
0.18 mg
0.38 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.44 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.20 mg
Niacyna
1.53 mg
3.30 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Foliany
16.92 µg (mcg)
36.37 µg (mcg)
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Beta karoten
67.49 µg (mcg)
145.09 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron łazanki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łazanki z kapustą i mięsem

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
166.85 mg
358.72 mg
Potas
204.48 mg
439.63 mg
Wapń
27.15 mg
58.38 mg
Fosfor
107.41 mg
230.92 mg
Magnez
25.03 mg
53.81 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
1.01 mg
2.17 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
1.00 mg
2.15 mg
Miedź
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z kapustą i mięsem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łazankach z kapustą i mięsem

Lista alergenów dla łazanek z kapustą i mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron łazanki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania łazanek z kapustą i mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron łazanki
500 g
4.50
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
35.70
Jak oceniasz przepis na łazanki z kapustą i mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób