Łazanki z kapustą i mięsem

Opublikowano: 18.10.2021 r., 9:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z kapustą i mięsem
Łazanki z kapustą i mięsem
Łazanki z kapustą i mięsem to szybkie danie idealne na obiad dla całej rodziny. Łazanki najczęściej podaje się jako potrawę świąteczną z dodatkiem kiszonej kapusty i grzybów.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
456 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Makaron łazanki (500 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na łazanki z kapustą i mięsem krok po kroku

Na początek obierz cebulę i posiekaj w drobna kostkę. Podgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.

Do cebuli dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką i usmaż. Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj na patelnie, wlej wody i duś 20 minut.

W garnku umieść makaron, wsyp łyżkę soli i wlej wodę, gotuj makaron ok 8-9 minut. Po tym czasie odcedź makaron, dodaj śmietanę i wymieszaj z kapustą i mięsem.

Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z makaronem.

Jak oceniasz przepis na łazanki z kapustą i mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat łazanek z kapustą i mięsem

Łazanki z kapustą i mięsem to dobre i szybkie danie. Tradycyjne łazanki z kapustą kiszoną z dodatkiem mięsa tworzą pełnowartościowe danie obiadowe. Przepis na łazanki z kapustą i mięsem jest bardzo łatwy, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je wykonać. Do przygotowania łazanek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron łazanki, mięso mielone wieprzowe, kapusta kiszona, cebula, śmietana kwaśna 18%, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka oraz masło klarowane.

Jak zrobić łazanki z kapustą i mięsem? Na początek obierz cebulę i posiekaj w drobna kostkę. Podgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Do cebuli dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką i usmaż. Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj na patelnie, wlej wody i duś 20 minut. W garnku umieść makaron, wsyp łyżkę soli i wlej wodę, gotuj makaron ok 8-9 minut. Po tym czasie odcedź makaron, dodaj śmietanę i wymieszaj z kapustą i mięsem. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z makaronem.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Mięso wieprzowe jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz witamin z grupy B i żelaza. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Witaminy z grupy B są między innymi odpowiedzialne za prawidłowy metabolizm różnych substancji w naszym ciele.

Podsumowując makaron z mięsem mielonym i kapustą to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobre danie możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Łazanki z mięsem możesz przygotować także z piersią kurczaka.

Alergeny w łazankach z kapustą i mięsem

Lista alergenów dla łazanek z kapustą i mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron łazanki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze łazanek z kapustą i mięsem

na 100g gotowej potrawy

Łazanki z kapustą i mięsem to danie zawierające pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego. Zawiera także bardzo dużo błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
212.33
456.50
Białko (g)
8.06
17.32
Fenyloalanina (mg)
0.35
0.75
Brak danych dla: cebula, śmietana 18%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
23.99
51.57
Węglowodany przyswajalne (g)
22.10
47.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.88
4.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
9.19
19.77
Tłuszcze nasycone (g)
5.16
11.09
Tłuszcze nienasycone (g)
4.04
8.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.27
7.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.65
Cholesterol (mg)
28.08
60.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
36.17
77.76
Witamina B6 (mg)
0.18
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.37
Witamina C (mg)
6.29
13.52
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.14
0.29
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.56
65.71
Tiamina (mg)
0.21
0.44
Ryboflawina (mg)
0.09
0.20
Niacyna (mg)
1.53
3.30
Foliany (µg (mcg))
16.92
36.37
Beta karoten (µg (mcg))
67.49
145.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
166.85
358.72
Potas (mg)
204.48
439.63
Wapń (mg)
27.15
58.38
Fosfor (mg)
107.41
230.92
Magnez (mg)
25.03
53.81
Żelazo (mg)
1.01
2.17
Cynk (mg)
1.00
2.15
Miedź (mg)
0.11
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z kapustą i mięsem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łazanek z kapustą i mięsem

Koszt składników
35.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron łazanki
500 g
4.50
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
35.70