Łazanki z kapustą i mięsem
- Makaron łazanki (500 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Mięso mielone wieprzowe (400 g)
- Kapusta kiszona (400 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na łazanki z kapustą i mięsem krok po kroku
Na początek obierz cebulę i posiekaj w drobna kostkę. Podgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.
Do cebuli dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką i usmaż. Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj na patelnie, wlej wody i duś 20 minut.
W garnku umieść makaron, wsyp łyżkę soli i wlej wodę, gotuj makaron ok 8-9 minut. Po tym czasie odcedź makaron, dodaj śmietanę i wymieszaj z kapustą i mięsem.
Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z makaronem.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Pielmieni
-
Burger drwala
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Mielony z piekarnika
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Rigatoni
-
Cevapcici
-
Danie z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat łazanek z kapustą i mięsem
Łazanki z kapustą i mięsem to dobre i szybkie danie. Tradycyjne łazanki z kapustą kiszoną z dodatkiem mięsa tworzą pełnowartościowe danie obiadowe. Przepis na łazanki z kapustą i mięsem jest bardzo łatwy, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je wykonać. Do przygotowania łazanek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron łazanki, mięso mielone wieprzowe, kapusta kiszona, cebula, śmietana kwaśna 18%, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka oraz masło klarowane.
Jak zrobić łazanki z kapustą i mięsem? Na początek obierz cebulę i posiekaj w drobna kostkę. Podgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Do cebuli dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką i usmaż. Posiekaj kapustę kiszoną i dodaj na patelnie, wlej wody i duś 20 minut. W garnku umieść makaron, wsyp łyżkę soli i wlej wodę, gotuj makaron ok 8-9 minut. Po tym czasie odcedź makaron, dodaj śmietanę i wymieszaj z kapustą i mięsem. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z makaronem.
Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Mięso wieprzowe jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz witamin z grupy B i żelaza. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Witaminy z grupy B są między innymi odpowiedzialne za prawidłowy metabolizm różnych substancji w naszym ciele.
Podsumowując makaron z mięsem mielonym i kapustą to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobre danie możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Łazanki z mięsem możesz przygotować także z piersią kurczaka.
Alergeny w łazankach z kapustą i mięsem
Lista alergenów dla łazanek z kapustą i mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron łazanki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze łazanek z kapustą i mięsem
Łazanki z kapustą i mięsem to danie zawierające pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego. Zawiera także bardzo dużo błonnika pokarmowego. Jest także dobrym źródłem naturalnych bakterii probiotycznych.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.