Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek, durszlak, miska

Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Cebulę i boczek pokój w kostkę, a kiełbasę w plastry.

W rozgrzanym garnku wytop boczek, a następnie dodaj cebulę i kiełbasę. Smaż dalej. Jeśli będzie potrzeba, dodaj olej.

Makaron i kapustę dodaj do garnka z mięsem. Dopraw i dokładnie wymieszaj.

Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.

Łazanki z kapustą i kiełbasą na talerzu
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Koszt przygotowania dania
15.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
803 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
37

Łazanki z kapustą i kiełbasą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o łazankach z kapustą i kiełbasą

Pyszne łazanki z kapustą i kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie rodzinne. Makaron w połączeniu z kiełbasą i kapustą kiszoną jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić łazanki z kapustą i kiełbasą? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie cebulę i boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki. W rozgrzanym garnku wytapiamy boczek oraz dodajemy cebulę i kiełbasę. Smażmy na złoty kolor. W razie potrzeby należy dolać olej. Ugotowany makaron i kapustę kiszoną wkładamy do garnka. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Dobre łazanki posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Kapusta kiszona w połączeniu ze składnikami nada aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze łazanek z kapustą i kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kalorie)
Białko
9.47 g
29.82 g

Węglowodany w łazankach z kapustą i kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany
29.78 g
93.81 g
Węglowodany przyswajalne
27.66 g
87.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.12 g
6.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz
10.67 g
33.62 g
Tłuszcze nasycone
3.62 g
11.42 g
Tłuszcze nienasycone
7.05 g
22.21 g
Tłuszcze jednonasycone
4.84 g
15.23 g
Tłuszcze wielonasycone
2.21 g
6.98 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.13 g
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol
18.22 mg
57.41 mg

Witaminy w przepisie na łazanki z kapustą i kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A
2.54 µg (mcg)
7.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.26 mg
26.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.16 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.25 µg (mcg)
7.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.99 mg
6.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.04 µg (mcg)
47.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.39 µg (mcg)
7.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łazanki z kapustą i kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód
484.20 mg
1525.24 mg
Potas
216.12 mg
680.79 mg
Wapń
23.12 mg
72.82 mg
Fosfor
134.93 mg
425.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
28.48 mg
89.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.12 mg
3.52 mg
Cynk
1.03 mg
3.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z kapustą i kiełbasą 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łazankach z kapustą i kiełbasą

Lista alergenów dla łazanek z kapustą i kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron łazanki

Cena przygotowania łazanek z kapustą i kiełbasą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron łazanki
500 g
4.50
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 500 g
Kiełbasa domowa
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób