Łazanki z kapustą i kiełbasą
- Makaron łazanki (500 g)
- Kiełbasa domowa (250 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Kapusta kiszona (400 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą krok po kroku
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę i boczek pokój w kostkę, a kiełbasę w plastry.
W rozgrzanym garnku wytop boczek, a następnie dodaj cebulę i kiełbasę. Smaż dalej. Jeśli będzie potrzeba, dodaj olej.
Makaron i kapustę dodaj do garnka z mięsem. Dopraw i dokładnie wymieszaj.
Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat łazanek z kapustą i kiełbasą
Pyszne łazanki z kapustą i kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie rodzinne. Makaron w połączeniu z kiełbasą i kapustą kiszoną jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić łazanki z kapustą i kiełbasą? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie cebulę i boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki. W rozgrzanym garnku wytapiamy boczek oraz dodajemy cebulę i kiełbasę. Smażmy na złoty kolor. W razie potrzeby należy dolać olej. Ugotowany makaron i kapustę kiszoną wkładamy do garnka. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.
Dobre łazanki posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Kapusta kiszona w połączeniu ze składnikami nada aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w łazankach z kapustą i kiełbasą
Lista alergenów dla łazanek z kapustą i kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron łazanki
Wartości odżywcze łazanek z kapustą i kiełbasą
Łazanki zawierają w sobie wartościowe składniki, ale jeśli chcemy wykonać "chudszą" wersje łazanek warto, zamiast kiełbasy użyć łopatki wieprzowej.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.