Łazanki z kapustą i grzybami
- Makaron bezjajeczny (300 g)
- Kapusta kiszona - 1 opakowanie (500 g)
- Suszone grzyby (300 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami krok po kroku
Kapustę pokrój odrobinę i przełóż do dużego garnka. Całość zalej wodą i dodaj liść laurowy, a także ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.
Grzyby zalej wodą i odstaw na 30 minut.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku aż do miękkości.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj suszone grzyby i odrobinę wody z ich moczenia. Całość podsmaż przez 3 minuty. Do zawartości patelni dodaj kapustę. Dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.
Gotowy makaron odcedź i połącz z zawartością patelni. Dokładnie wymieszaj.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat łazanek z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami, to pomysł na wspaniały posiłek pełen smaku. Sprawdzi się idealnie na obiad czy kolacje. Łazanki tak przygotowane są pełne smaku, a przy tym niezwykle lekkie. Można je podawać bez żadnych dodatków, gdyż duża ilość makaronu sprawia, że są naprawdę sycące. Całość pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami, by były niezwykle smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo prosta i można ją przygotować w kilka chwil z produktów łatwo dostępnych w każdym sklepie. To świetny pomysł na szybki obiad czy kolację.
Przepis na łazanki z kapustą i grzybami jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nimi nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Całość jest bardzo łatwa i zajmuje dosłownie kilka chwil. Jednak warto pamiętać, by przygotować kapustę już wcześniej, bo to jej gotowanie zabiera najwięcej czasu. Tak przygotowane łazanki są niezwykle pyszne, dlatego świetnie sprawdzą się nawet na co dzień.
Choć najpopularniejszą wersją tego dania jest ta z kapustą i boczkiem lub kiełbasą, to ta z przepisu jest znacznie bardziej lekka i zdrowsza. W pełni nadaje się również dla osób na diecie wegańskiej, ze względu na brak dodatku produktów odzwierzęcych. Dzięki temu całość ma również mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, co wspiera zdrowie układu krwionośnego.
W tym daniu kapusta kiszona połączona jest z grzybami leśnymi. Najlepiej użyć suszonych, które są łatwo dostępne i równie smaczne. Jednak w sezonie warto jest skorzystać ze świeżych grzybów. świetnie komponują się w tym daniu podgrzybki, jednak inne rodzaje również się sprawdzą. Całość dopełnia dodatek makaronu. Najlepiej wybierać wersję pełnoziarnistą, która ma więcej błonnika, co pozytywnie wpływa na zdrowie, ale również na uczucie sytości.
Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować naprawdę dobre łazanki, które przypadną do gustu wszystkim miłośnikom smacznych, ale niezbyt skomplikowanych dań. Świetnie sprawdzą się na szybki, ale pożywny posiłek.
Alergeny w łazankach z kapustą i grzybami
Lista alergenów dla łazanek z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
Wartości odżywcze łazanek z kapustą i grzybami
To danie nie będzie odpowiednie dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Energia i białka
(311g)
Węglowodany
(311g)
Tłuszcze
(311g)
Witaminy
(311g)
Składniki mineralne
(311g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.