Łazanki z boczkiem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 19:40 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łazanki z boczkiem podane w glinianym naczyniu, na ściereczce, obok widelec
Łazanki z boczkiem
Łazanki z boczkiem to tradycyjne danie polskie. Łazanki z makaronu, kapusty i boczku to danie, które uwielbia wiele osób. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
391 kcal
Kcal w porcji
218 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron łazanki (200 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Kapusta biała (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duży garnek

Przepis na łazanki z boczkiem krok po kroku

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej olej.

Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę.

Boczek pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Całość podsmaż.

Kapustę drobno posiekaj i dodaj na patelnię.

Całość wymieszaj, dodaj 3 łyżki wody, liść laurowy, 2 ziela angielskie, sporą szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem około 20-30 minut.

Makaron wymieszaj z kapustą, podpraż jeszcze chwilę na patelni.

Jak oceniasz przepis na łazanki z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat łazanków z boczkiem

Łazanki z boczkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Przygotowane z makaronu, od które danie nosi nazwę, kapusty i boczku jest lubiane przez wiele osób.

Łazanki z kapustą i boczkiem to fajne, szybkie i tanie danie. Możesz je przygotować dzień wcześniej, bo danie to zyskuje tylko na smaku z upływem czasu. Kapustę do łazanek możesz przygotować w większej ilości i zamknąć w słoikach tak aby były wielkości jednej porcji, jaką zużyjesz. Dzięki temu będziesz mieć zawsze w lodówce awaryjną opcję na szybki i smaczny obiad. Łazanki mogą być przygotowane z kiszoną kapustą lub świeżą kapustą. Obie wersje są równie popularne i chętnie przygotowywane. Obie wersje łączy to, że przygotowane są z boczkiem wędzonym. Nadaje on pyszne, wyjątkowego smaku wędzenia kapuście. Makaron wykorzystywany do dania to makaron łazanki. Makaron ten ma kształt małych kwadracików, jest on specyficzny w smaku, dość twardy po ugotowaniu, idealnie łączy się z kapustą. Do przygotowania łazanek możesz wykorzystać także makaron świderki, kokardki czy fale. Te trzy kształty również dobrze łączą się z kapustą. Przepis na łazanki z boczkiem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Przyrządzenie dania nie sprawi trudności nikomu. A jak zrobić łazanki z kapustą i boczkiem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo opisany.

Łazanki z kapustą i boczkiem to wyśmienite, pyszne danie tradycyjne naszej kuchni. Łatwe w przygotowaniu oraz z możliwością przygotowania farszu do słoików danie to sprawia, że jest wybierane na szybki i smaczny obiad.

Alergeny w łazankach z boczkiem

Lista alergenów dla łazanków z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron łazanki

Wartości odżywcze łazanków z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Łazanki z boczkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Danie możesz być spożywane raz na jakiś czas bez obaw o negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(218g)
Energia (kcal)
179.75
391.85
Białko (g)
7.65
16.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(218g)
Węglowodany (g)
21.14
46.09
Węglowodany przyswajalne (g)
18.88
41.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.26
4.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(218g)
Tłuszcz (g)
7.17
15.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
4.25
Tłuszcze nienasycone (g)
5.22
11.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.64
7.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.58
3.45
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.33
24.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(218g)
Witamina A (µg (mcg))
4.12
8.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.36
46.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.10
Witamina E (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.26
2.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.72
3.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.81
64.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.08
52.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(218g)
Sód (mg)
204.58
445.98
Potas (mg)
213.73
465.93
Wapń (mg)
30.26
65.97
Fosfor (mg)
104.18
227.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.11
50.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
1.50
Cynk (mg)
0.79
1.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanków z boczkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łazanków z boczkiem

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron łazanki
200 g
4.50
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 200 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Kapusta biała
500 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
24.00