Łazanki z białą kapustą
- Makaron łazanki (500 g)
- Kapusta biała - 1 główka (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na łazanki z białą kapustą krok po kroku
Ugotuj łazanki według instrukcji na opakowaniu.
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj, osusz i poszatkuj na drobne kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij.
Dodaj poszatkowaną kapustę do cebul. Smaż wszystko razem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zacznie się rumienić i mięknąć.
Dodaj bulion do kapusty i duś całość. Dodaj kminek, duś całość przez 30 minut.
Gdy kapusta będzie gotowa, dodaj ugotowane łazanki do patelni lub garnka.
Wymieszaj wszystko razem, aby składniki się połączyły.
Więcej informacji na temat łazanek z białą kapustą
Łazanki z białą kapustą to szybki i prosty pomysł na obiad, który jednocześnie będzie lekki, ale zapewni nam sytość.
Przepis na łazanki z białą kapustą jest ekspresowy, dlatego z pewnością sprawdzi się w ciągu zabieganego dnia, gdy nie masz czasu stać długo w kuchni.
Jak zrobić łazanki z białą kapustą?
Poznaj ten prosty przepis. W mojej wersji przepisu skorzystałam z gotowej wersji makaronu na łazanki, ponieważ zależało mi na oszczędności czasu i przygotowaniu szybkiego dania obiadowego dla całej rodziny. Jeśli jedna masz wystarczającą ilość czasu, możesz przygotować danie od podstaw, zaczynając od domowej wersji makaronu. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, ale nie rozgotowuj go, najlepiej sprawdzi się makaron ugotowany al dente. Do wody, w której będzie gotować makaron, dodaj łyżkę oleju, dzięki temu makaron nie sklei się podczas gotowania.
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj, osusz i poszatkuj na drobne kawałki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij. Dodaj poszatkowaną kapustę do cebul. Smaż wszystko razem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zacznie się rumienić i mięknąć. Dodaj bulion do kapusty i duś całość. Dodaj kminek, duś całość przez 30 minut. Gdy kapusta będzie gotowa, dodaj ugotowane łazanki do patelni lub garnka. Wymieszaj wszystko razem, aby składniki się połączyły.
Łazanki możesz przygotować ze słodką kapustą, z kiełbasą, mięsem lub z grzybami czy pieczarkami.
Nasz makaron łazanki jest dobry do spożycia.
Alergeny w łazankach z białą kapustą
Lista alergenów dla łazanek z białą kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron łazanki
Wartości odżywcze łazanek z białą kapustą
Łazanki będą również pysznie smakować ze skwarkami.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.