Łazanki z białą kapustą

Opublikowano: 21.10.2024 r., 13:09 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łazanki z kapustą i mięsem
Łazanki z białą kapustą
Nie ma lepszej propozycji na letni obiad niż łazanki z białą kapustą. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
481 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron łazanki (500 g)
  • Kapusta biała - 1 główka (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na łazanki z białą kapustą krok po kroku

Ugotuj łazanki według instrukcji na opakowaniu.

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj, osusz i poszatkuj na drobne kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij.

Dodaj poszatkowaną kapustę do cebul. Smaż wszystko razem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zacznie się rumienić i mięknąć.

Dodaj bulion do kapusty i duś całość. Dodaj kminek, duś całość przez 30 minut.

Gdy kapusta będzie gotowa, dodaj ugotowane łazanki do patelni lub garnka.

Wymieszaj wszystko razem, aby składniki się połączyły.

Jak oceniasz przepis na łazanki z białą kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat łazanek z białą kapustą

Łazanki z białą kapustą to szybki i prosty pomysł na obiad, który jednocześnie będzie lekki, ale zapewni nam sytość.

Przepis na łazanki z białą kapustą jest ekspresowy, dlatego z pewnością sprawdzi się w ciągu zabieganego dnia, gdy nie masz czasu stać długo w kuchni.

Jak zrobić łazanki z białą kapustą?

Poznaj ten prosty przepis. W mojej wersji przepisu skorzystałam z gotowej wersji makaronu na łazanki, ponieważ zależało mi na oszczędności czasu i przygotowaniu szybkiego dania obiadowego dla całej rodziny. Jeśli jedna masz wystarczającą ilość czasu, możesz przygotować danie od podstaw, zaczynając od domowej wersji makaronu. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, ale nie rozgotowuj go, najlepiej sprawdzi się makaron ugotowany al dente. Do wody, w której będzie gotować makaron, dodaj łyżkę oleju, dzięki temu makaron nie sklei się podczas gotowania.

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, umyj, osusz i poszatkuj na drobne kawałki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij. Dodaj poszatkowaną kapustę do cebul. Smaż wszystko razem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zacznie się rumienić i mięknąć. Dodaj bulion do kapusty i duś całość. Dodaj kminek, duś całość przez 30 minut. Gdy kapusta będzie gotowa, dodaj ugotowane łazanki do patelni lub garnka. Wymieszaj wszystko razem, aby składniki się połączyły.

Łazanki możesz przygotować ze słodką kapustą, z kiełbasą, mięsem lub z grzybami czy pieczarkami.

Nasz makaron łazanki jest dobry do spożycia.

Alergeny w łazankach z białą kapustą

Lista alergenów dla łazanek z białą kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron łazanki

Wartości odżywcze łazanek z białą kapustą

na 100g gotowej potrawy

Łazanki będą również pysznie smakować ze skwarkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
240.86
481.72
Białko (g)
7.52
15.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
43.04
86.07
Węglowodany przyswajalne (g)
40.33
80.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.71
5.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.08
8.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.67
1.34
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
6.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.23
4.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
2.36
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.61
3.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.60
25.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.00
2.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.59
51.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.66
27.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
9.46
18.92
Potas (mg)
190.43
380.86
Wapń (mg)
26.67
53.33
Fosfor (mg)
113.12
226.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.44
66.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
1.75
Cynk (mg)
0.83
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z białą kapustą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łazanek z białą kapustą

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron łazanki
500 g
4.50
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 500 g
Kapusta biała
300 g
1 główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
19.50