Lazania z sosem beszamelowym
- Łopatka wieprzowa - mielona (600 g)
- Cebula (200 g)
- Czosnek (30 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (350 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
- Masło - + do natłuszczenia naczynia żaroodpornego (50 g)
- Makaron do lasagne (220 g)
- Ser Mozzarella (250 g)
- Ser gouda (250 g)
Przepis na lazanię z sosem beszamelowym krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej olej i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.
W międzyczasie pokrój czosnek w cienkie plasterki. Dodaj na patelnie i podsmażaj około 20 sekund.
Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor.
Teraz dodaj przecier pomidorowy. Dopraw całość łyżeczką soli, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut.
W tym czasie do małego rondelka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, żeby mąka straciła surowy smak, ale jeszcze się nie zrumieniła.
Ciągle mieszając, wlewaj mleko delikatną strużką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj mieszając, aż konsystencja będzie przypominać budyń. Odstaw z palnika.
Sery zetrzyj na tarce.
Naczynie żaroodporne natrzyj masłem.
Na dno naczynia wlej odrobinę sosu beszamelowego. Wyłóż pierwszą warstwę makaronu. Na to wyłóż część sosu pomidorowego. Posyp serem i posmaruj odrobiną sosu beszamelowego.
Na wierzch wyłóż ponownie makaron do lazanii i powtórz warstwy sosu mięsnego, sera i sosu beszamelowego. Powtarzaj, aż wykorzystasz cały sos pomidorowy i makaron do lasagne. Ostatnią warstwę lazanii powinien stanowić starty ser.
Wstaw lazanię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 55-60 minut.
Gotową lazanię wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut, by łatwiej się kroiła.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat lazanii z sosem beszamelowym
Ta pyszna lazania z sosem beszamelowym to idealny pomysł na obiad przygotowany w domu.
Początek beszamelu przypisuje się francuskiemu urzędnikowi- Louis de Bechameil, który podobno kilka lat pracował nad tą recepturą. W innych źródłach wskazuje się jako autora szefa kuchni na dworze królewskim za czasów Ludwika XIV. Ze względu na znajomość obu panów kucharz umieścił w swojej książce kucharskiej przepis i nazwał go nazwiskiem swojego przyjaciela.
Podstawę sosu beszamelowego stanowią składniki takie jak masło, mąka i mleko. Z czasem powstało wiele urozmaiceń standardowego sosu. Można spotkać w przepisach sos beszamelowy z dodatkiem startego sera cheddar, ze śmietaną kremówką, z serem Gruyere, z masłem krewetkowym czy też z podsmażoną, zmiksowaną cebulą. W każdej wersji beszamel będzie dobry jako dodatek do zapiekanek z makaronu lub ziemniaków. Może być również świetny do polania makaronu czy warzyw.
Przepis na lazanię z sosem beszamelowym jest naprawdę bardzo prosty. Wymaga jednak oddzielnego przygotowania kilku elementów lazanii, które połączone razem w piekarniku dają efekt najlepszego dania na świecie. To właśnie sos beszamelowy jest tym spoiwem, dlatego na nim skupimy się w tym artykule.
Do małego rondelka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, żeby mąka straciła surowy smak, ale jeszcze się nie zrumieniła. Ciągle mieszając, wlewaj mleko delikatną strużką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj mieszając, aż konsystencja będzie przypominać budyń. Do tego warto używać trzepaczki do jajek, dzięki czemu wszystko dokładnie się połączy. Zaraz po wlaniu mleka może pojawić się wrażenie, że sos jest zbyt rzadki, ale wraz z gotowaniem będzie on gęstniał. Jeśli przygotowujesz sos wcześniej połóż na wierzchu folię spożywczą, dzięki czemu nie powstanie kożuch.
Wraz ze spadaniem temperatury sosu będzie on robił się twardszy, dlatego najlepiej użyć go od razu. Przygotowanie wymaga chwili cierpliwości, ale naprawdę warto przyrządzić ten pyszny, domowy sos. Tym bardziej że przepis na sos beszamelowy jest naprawdę prosty.
Ze względu na liczne alergie lub nietolerancje pokarmowe można wymienić niektóre składniki. Masło można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast mleka można użyć napoju sojowego, ryżowego lub migdałowego. Należy zwrócić uwagę, by nie było słodzone. Zamiast mąki pszennej (źródła glutenu) polecamy użyć mąki kukurydzianej. W każdym wydaniu lazania z sosem beszamelowym będzie dobra.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić lazanię z sosem beszamelowym. Ta najlepsza, domowa lazania poleca się na obiad.
Alergeny w lazanii z sosem beszamelowym
Lista alergenów dla lazanii z sosem beszamelowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Ser Mozzarella
- Ser gouda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- makaron do lasagne
Wartości odżywcze lazanii z sosem beszamelowym
Ze względu na liczne alergie lub nietolerancje pokarmowe można wymienić niektóre składniki. Masło można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast mleka można użyć napoju sojowego, ryżowego lub migdałowego. Zamiast mąki pszennej (źródła glutenu) można użyć mąki kukurydzianej.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.