Lazania z mięsem mielonym
- Makaron do lasagne (200 g)
- Ser parmezan (150 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Cebula (100 g)
- Mięso mielone wołowe (500 g)
- Wino czerwone wytrawne (250 g)
- Koncentrat pomidorowy (20 g)
- Passata pomidorowa (400 g)
- Bulion warzywny (250 ml)
- Masło - + do posmarowania formy (60 g)
- Mąka pszenna typ 500 (45 g)
- Mleko 3,2% (650 ml)
Przepis na lazanię z mięsem mielonym krok po kroku
Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na oliwie, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 30 sekund.
Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż straci różowy kolor. Wtedy wlej passatę i dodaj po łyżeczce papryki słodkiej, bazylii, soli oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Dokładnie wymieszaj. Wlej wino i gotuj całość przez około 40 minut na wolnym ogniu.
Beszamel: W tym czasie w garnku umieść masło i wsyp mąkę. Podgrzewaj, mieszając cały czas, aż mąka delikatnie się zarumieni, ale nie będzie jeszcze całkowicie złota. Wlewaj mleko, ciągle mieszając i dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem. Gotuj, aż sos zrobi się gęsty. Odstaw na bok.
Parmezan zetrzyj na tarce.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż na dno naczynia warstwę z makaronu lasagne. Wyłóż na to warstwę sosu mięsnego i polej beszamelem. Posyp odrobiną parmezanu. Na ser ułóż makaron i powtórz kolejno wszystkie warstwy dotąd, aż zużyjesz wszystkie składniki. Wierzch powinna stanowić warstwa parmezanu.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Piecz lazanię przez 45 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat lazanii z mięsem mielonym
Pyszna lazania z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie na obiad. To także świetny pomysł na danie na imprezę. Jest tak dobra, że Twoi goście na pewno będą zachwyceni.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić lazanię z mięsem mielonym to już prezentuje mój sprawdzony przepis. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na oliwie, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 30 sekund. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż straci różowy kolor. Wtedy wlej passatę i dodaj po łyżeczce papryki słodkiej, bazylii, soli oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Dokładnie wymieszaj. Wlej wino i gotuj całość przez około 40 minut na wolnym ogniu. Beszamel: W tym czasie w garnku umieść masło i wsyp mąkę. Podgrzewaj, mieszając cały czas, aż mąka delikatnie się zarumieni, ale nie będzie jeszcze całkowicie złota. Wlewaj mleko, ciągle mieszając i dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem. Gotuj, aż sos zrobi się gęsty. Odstaw na bok. Parmezan zetrzyj na tarce. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż na dno naczynia warstwę z makaronu lasagne. Wyłóż na to warstwę sosu mięsnego i polej beszamelem. Posyp odrobiną parmezanu. Na ser ułóż makaron i powtórz kolejno wszystkie warstwy dotąd, aż zużyjesz wszystkie składniki. Wierzch powinna stanowić warstwa parmezanu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz lazanię przez 45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj kilka minut przed podaniem.
Jak widzisz, ten prosty przepis na lazanię z mięsem mielonym jest niezbyt pracochłonny. W kilka chwil powstaje to pyszne, aromatyczne danie, które wywodzi się z Włoch. Lasagne to inaczej makaron, który ma kształt dużych, cienkich prostokątów. Tym określeniem opisuje się również kilkuwarstwowe danie. W naszej lazani używamy sosu beszamelowego, sera oraz sosu pomidorowego z dodatkiem mielonej wołowiny. Makaron do lazani najlepiej wybrać taki, który nie wymaga dodatkowego obgotowania, dzięki czemu jeszcze szybciej wykonasz to danie.
Alergeny w lazanii z mięsem mielonym
Lista alergenów dla lazanii z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze lazanii z mięsem mielonym
Dania z makaronem to idealny sposób na uzupełnienie diety w węglowodany.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.