Lazania z mięsem mielonym

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetytna porcja lasagne na talerzu
Lazania z mięsem mielonym
Pyszna lazania z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie na obiad. To także świetny pomysł na danie na imprezę. Jest tak dobra, że Twoi goście na pewno będą zachwyceni.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
728 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron do lasagne (200 g)
  • Ser parmezan (150 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Wino czerwone wytrawne (250 g)
  • Koncentrat pomidorowy (20 g)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Bulion warzywny (250 ml)
  • Masło - + do posmarowania formy (60 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (45 g)
  • Mleko 3,2% (650 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku

Przepis na lazanię z mięsem mielonym krok po kroku

Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na oliwie, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 30 sekund.

Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż straci różowy kolor. Wtedy wlej passatę i dodaj po łyżeczce papryki słodkiej, bazylii, soli oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Dokładnie wymieszaj. Wlej wino i gotuj całość przez około 40 minut na wolnym ogniu.

Beszamel: W tym czasie w garnku umieść masło i wsyp mąkę. Podgrzewaj, mieszając cały czas, aż mąka delikatnie się zarumieni, ale nie będzie jeszcze całkowicie złota. Wlewaj mleko, ciągle mieszając i dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem. Gotuj, aż sos zrobi się gęsty. Odstaw na bok.

Parmezan zetrzyj na tarce.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż na dno naczynia warstwę z makaronu lasagne. Wyłóż na to warstwę sosu mięsnego i polej beszamelem. Posyp odrobiną parmezanu. Na ser ułóż makaron i powtórz kolejno wszystkie warstwy dotąd, aż zużyjesz wszystkie składniki. Wierzch powinna stanowić warstwa parmezanu.

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Piecz lazanię przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na lazanię z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat lazanii z mięsem mielonym

Pyszna lazania z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie na obiad. To także świetny pomysł na danie na imprezę. Jest tak dobra, że Twoi goście na pewno będą zachwyceni.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić lazanię z mięsem mielonym to już prezentuje mój sprawdzony przepis. Cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż na oliwie, aż zmięknie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 30 sekund. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż straci różowy kolor. Wtedy wlej passatę i dodaj po łyżeczce papryki słodkiej, bazylii, soli oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Dokładnie wymieszaj. Wlej wino i gotuj całość przez około 40 minut na wolnym ogniu. Beszamel: W tym czasie w garnku umieść masło i wsyp mąkę. Podgrzewaj, mieszając cały czas, aż mąka delikatnie się zarumieni, ale nie będzie jeszcze całkowicie złota. Wlewaj mleko, ciągle mieszając i dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem. Gotuj, aż sos zrobi się gęsty. Odstaw na bok. Parmezan zetrzyj na tarce. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Ułóż na dno naczynia warstwę z makaronu lasagne. Wyłóż na to warstwę sosu mięsnego i polej beszamelem. Posyp odrobiną parmezanu. Na ser ułóż makaron i powtórz kolejno wszystkie warstwy dotąd, aż zużyjesz wszystkie składniki. Wierzch powinna stanowić warstwa parmezanu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz lazanię przez 45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj kilka minut przed podaniem.

Jak widzisz, ten prosty przepis na lazanię z mięsem mielonym jest niezbyt pracochłonny. W kilka chwil powstaje to pyszne, aromatyczne danie, które wywodzi się z Włoch. Lasagne to inaczej makaron, który ma kształt dużych, cienkich prostokątów. Tym określeniem opisuje się również kilkuwarstwowe danie. W naszej lazani używamy sosu beszamelowego, sera oraz sosu pomidorowego z dodatkiem mielonej wołowiny. Makaron do lazani najlepiej wybrać taki, który nie wymaga dodatkowego obgotowania, dzięki czemu jeszcze szybciej wykonasz to danie.

Alergeny w lazanii z mięsem mielonym

Lista alergenów dla lazanii z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron do lasagne
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze lazanii z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Dania z makaronem to idealny sposób na uzupełnienie diety w węglowodany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
165.60
728.64
Białko (g)
7.75
34.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
11.10
48.86
Węglowodany przyswajalne (g)
9.96
43.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
5.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
9.03
39.71
Tłuszcze nasycone (g)
5.02
22.11
Tłuszcze nienasycone (g)
4.00
17.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.57
15.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.01
110.04
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
41.36
181.98
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
2.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.08
9.14
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
1.39
Brak danych dla: makaron do lasagne, wino czerwone wytrawne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
2.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.86
153.40
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.35
Ryboflawina (mg)
0.12
0.54
Niacyna (mg)
1.84
8.11
Foliany (µg (mcg))
11.15
49.05
Beta karoten (µg (mcg))
72.39
318.52
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
149.30
656.91
Potas (mg)
213.50
939.39
Wapń (mg)
107.78
474.21
Fosfor (mg)
127.21
559.70
Magnez (mg)
22.21
97.74
Żelazo (mg)
1.10
4.82
Cynk (mg)
1.33
5.84
Miedź (mg)
0.10
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny lazanii z mięsem mielonym 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lazanii z mięsem mielonym

Koszt składników
124.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron do lasagne
200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Wino czerwone wytrawne
250 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Masło
60 g
+ do posmarowania formy
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
45 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Mleko 3,2%
650 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.62
Za 650 ml
Koszt składników
124.50