Lawasz z kurczakiem
- Lawasz 2 sztuki (140 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Cebula czerwona (50 g)
- Kukurydza konserwowa (35 g)
- Papryka czerwona (70 g)
- Sałata lodowa (30 g)
- Ogórek kiszony (50 g)
- Majonez light (30 g)
- Keczup (30 g)
- Musztarda ostra (30 g)
- Ser gouda (50 g)
- Udko kurczaka bez skóry bez kości (100 g)
Przepis na lawasz z kurczakiem krok po kroku
Na oleju usmaż na złoty kolor umytego i pokrojonego w niedużą kostkę kurczaka oraz paprykę. Dodaj sól, pieprz i przyprawę gyros do smaku.
Cebulę pokrój w piórka, a ogórka w plastry.
Jeden lawasz ułóż wyżej, a drugi ułóż niżej tak, by na siebie zachodziły około 5 cm.
Zrób sos: wymieszaj ketchup, majonez i musztardę.
Na środku lawaszu wzdłuż wykładaj nadzienie: połowę sosu, usmażonego kurczaka oraz paprykę, cebulę, ogórka, kukurydzę, starty na dużych oczkach tarki ser oraz resztę sosu.
Złóż lawasz jak krokieta: przeciwległe boki zawiń prostopadłe do farszu (zabezpieczenie, by farsz nie wypadł), a następnie zawiń roladę (od strony niezawiniętych boków). Pilnuj, by farsz nie wydostał się na wierzch. Można pomóc sobie i zabezpieczyć lawasza wykałaczkami.
Na patelni grillowej podgrzewaj lawasz (pod przykryciem) przez około 3 minuty z obu tron - ser ma się rozpuścić.
Podawaj najlepiej na gorąco.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Bitki wołowe
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Łazanki
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Schab ze śliwkami
-
Stek
-
Wątróbka drobiowa
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Schab pieczony w rękawie
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat lawasza z kurczakiem
Ten prosty przepis na lawasz z kurczakiem zrobisz bardzo szybko. Przygotujesz ten pyszny lawasz na obiad? Sprawdź jak zrobić lawasz z kurczakiem. Domowy fast-food możesz zrobić bez żadnego problemu. W tym prostym przepisie jest pyszne nadzienie. Znajdziesz tu między innymi smaczny sos, warzywa oraz kurczaka. Zdecydowanie ten przepis na lawasz z kurczakiem jest godny polecenia – dobry na obiad lub na przekąskę, łatwy i do tego smaczny. Otrzymasz z niego dwie mniejsze lub jedną, bardzo dużą porcję.
Lawasz to znany z kuchni ormiańskiej płaski placek pszenny. Powstaje z niego pyszna przekąska z różnymi dodatkami. Przepis na lawasz z kurczakiem ma smaczne nadzienie. W jego skład wchodzi mięso z uda kurczaka bez skóry i kości oraz papryka, podsmażone na oleju wraz z przyprawami, kukurydza, cebula, ser, ogórek kiszony oraz sos. Taki domowy sos to bardzo prosty przepis. Wystarczy wymieszać ketchup z musztardą ostrą oraz majonezem. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, musztardę zamień na łagodną. Lawasz z kurczakiem jest dobry na obiad. To także fajna przekąska. Tak przygotowany fast-food jest bardzo dobry, ze względu na prostotę i szybkość przygotowania.
Jak zrobić lawasz z kurczakiem: zacznij od przygotowania nadzienia. Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę i usmaż na oleju wraz z przyprawami. Pokrój cebulę i ogórki oraz zajmij się domowym sosem. Lawasze ułóż tak, by około 5 cm zachodziło na siebie. Na środek lawaszu wyłóż nadzienie: sos, kurczaka z papryką, cebulę, ogórka, kukurydzę, ser i resztę sosu. Lawasz ostrożnie zwiń jak krokieta. Na patelni grillowej smaż lawasz z kurczakiem z obu stron, by ser rozpuścił się. Należy to robić na małym ogniu i pod przykryciem. Lawasz łatwo się przypala i staje się zbyt twardy, gdy moc palnika jest zbyt wysoka.
*Kurczaka można doprawić według uznania. Dobrym pomysłem na przyprawy jest czosnek świeży lub granulowany, papryka ostra, słodka i wędzona lub curry. Pasuje tu większość ziół, między innymi bazylia, zioła prowansalskie, oregano czy majeranek. Sprawdzi się też gotowa mieszanka przypraw do kurczaka.
*Do przepisu na lawasz z kurczakiem dobry będzie też elektryczny grill. By zarumienić złożony lawasz z kurczakiem możesz wykorzystać też zwykłą patelnię.
*Lawasz z kurczakiem będzie pyszny z innym ulubionym sosem. Smaczny pomysł na sos to też sos czosnkowy lub tzatziki.
Najlepszy pomysł na lawasz z kurczakiem to podanie na gorąco. Ser wtedy jest rozpuszczony i się ciągnie. Jak zrobisz lawasz z kurczakiem, możesz go wziąć też na wynos i zjeść na zimno, jeśli lubisz.
Alergeny w lawaszu z kurczakiem
Lista alergenów dla lawasza z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- lawasz
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
W przepisie na lawasz z kurczakiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa gyros
Wartości odżywcze lawasza z kurczakiem
Danie jest zbilansowane - zawiera wszystkie makroskładniki. Dostarcza białko, tłuszcz oraz węglowodany. Niestety znajdziesz w niej nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla zdrowia.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.