Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Makaron do lasagne (250 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Szpinak mrożony (900 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Suszone pomidory (50 g)
- Mleko 2% (600 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Masło (30 g)
Przepis na lasagne ze szpinakiem i pomidorami krok po kroku
Pomidory suszone pokrój w paseczki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do czosnku dodaj zamrożony szpinak i duś pod przykryciem, aż się rozmrozi.
Następnie zdejmij z patelni pokrywkę, do szpinaku dodaj suszone pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia do odparowania nadmiaru wody.
W garnku roztop masło, dodaj do niego mąkę oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż.
Do zasmażki z mąki dodaj pozostałe mleko, szczyptę soli, pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej do uzyskania gęstego sosu.
Makaron do lasagne podgotuj we wrzącej wodzie przez około 2 minuty i ułóż go jeden obok długiego na blacie.
Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym olejem, wlej odrobinę sosu beszamelowego i rozsmaruj.
Na beszamelu ułóż warstwę makaronu, porcję szpinaku, warstwę beszamelu i znów warstwę makaronu. Czynność powtarzaj do wykorzystania składników - ostatnią warstwę powinien stanowić beszamel.
Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią lasagne.
Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i lasagne piecz jeszcze 10 minut.
Gotowe danie podawaj na ciepło.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami to doskonała propozycja na danie bez mięsa. Pyszna, wegetariańska lazania świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na lasagnę ze szpinakiem i pomidorami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron do lasagne, mozzarella, szpinak mrożony, czosnek, olej rzepakowy, suszone pomidory, mleko, mąka pszenna, masło, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić lasagnę ze szpinakiem i pomidorami? Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj zamrożony szpinak i duś pod przykryciem, aż się rozmrozi. Do szpinaku dodaj suszone pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia do odparowania nadmiaru wody. Z mąki, masła i mleka przygotuj sos beszamelowy. Makaron do lasagne podgotuj we wrzącej wodzie przez około 2 minuty i ułóż go jeden obok długiego na blacie. Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym olejem, wlej odrobinę sosu beszamelowego i rozsmaruj. Na beszamelu ułóż warstwę makaronu, porcję szpinaku, warstwę beszamelu i znów warstwę makaronu. Czynność powtarzaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią lasagne. Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i lasagne piecz jeszcze 10 minut.
Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk.
Podsumowując smaczna lasagne ze szpinakiem i pomidorami to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza lasagne jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Lista alergenów dla lasagne ze szpinakiem i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Szpinak to skarbnica składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.