Lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Opublikowano: 27.07.2023 r., 11:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szpinakowa lasagne na białym talerzu
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe, które możesz podać całej rodzinie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
612 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron do lasagne (250 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Szpinak mrożony (900 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Suszone pomidory (50 g)
  • Mleko 2% (600 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, patelnia

Przepis na lasagne ze szpinakiem i pomidorami krok po kroku

Pomidory suszone pokrój w paseczki.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do czosnku dodaj zamrożony szpinak i duś pod przykryciem, aż się rozmrozi.

Następnie zdejmij z patelni pokrywkę, do szpinaku dodaj suszone pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia do odparowania nadmiaru wody.

W garnku roztop masło, dodaj do niego mąkę oraz 2 łyżki mleka. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż.

Do zasmażki z mąki dodaj pozostałe mleko, szczyptę soli, pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzej do uzyskania gęstego sosu.

Makaron do lasagne podgotuj we wrzącej wodzie przez około 2 minuty i ułóż go jeden obok długiego na blacie.

Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym olejem, wlej odrobinę sosu beszamelowego i rozsmaruj.

Na beszamelu ułóż warstwę makaronu, porcję szpinaku, warstwę beszamelu i znów warstwę makaronu. Czynność powtarzaj do wykorzystania składników - ostatnią warstwę powinien stanowić beszamel.

Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią lasagne.

Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i lasagne piecz jeszcze 10 minut.

Gotowe danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami to doskonała propozycja na danie bez mięsa. Pyszna, wegetariańska lazania świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na lasagnę ze szpinakiem i pomidorami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron do lasagne, mozzarella, szpinak mrożony, czosnek, olej rzepakowy, suszone pomidory, mleko, mąka pszenna, masło, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić lasagnę ze szpinakiem i pomidorami? Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj zamrożony szpinak i duś pod przykryciem, aż się rozmrozi. Do szpinaku dodaj suszone pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i duś bez przykrycia do odparowania nadmiaru wody. Z mąki, masła i mleka przygotuj sos beszamelowy. Makaron do lasagne podgotuj we wrzącej wodzie przez około 2 minuty i ułóż go jeden obok długiego na blacie. Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym olejem, wlej odrobinę sosu beszamelowego i rozsmaruj. Na beszamelu ułóż warstwę makaronu, porcję szpinaku, warstwę beszamelu i znów warstwę makaronu. Czynność powtarzaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią lasagne. Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i lasagne piecz jeszcze 10 minut.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk.

Podsumowując smaczna lasagne ze szpinakiem i pomidorami to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza lasagne jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Lista alergenów dla lasagne ze szpinakiem i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron do lasagne
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze lasagne ze szpinakiem i pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Szpinak to skarbnica składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
122.53
612.63
Białko (g)
6.12
30.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
15.68
78.42
Węglowodany przyswajalne (g)
12.80
64.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.88
14.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.58
22.92
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
12.65
Tłuszcze nienasycone (g)
2.06
10.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.50
7.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
2.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
1.75
Brak danych dla: makaron do lasagne, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
8.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
78.05
390.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
73.52
367.59
Potas (mg)
343.67
1718.37
Wapń (mg)
129.00
645.00
Fosfor (mg)
119.11
595.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
56.99
284.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
8.18
Cynk (mg)
0.91
4.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lasagne ze szpinakiem i pomidorami 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron do lasagne
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Szpinak mrożony
900 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 900 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Mleko 2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
49.00