Lasagne ze szpinakiem i mięsem
- Łopatka wieprzowa - mielona (500 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (30 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (300 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Szpinak (250 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
- Masło - + do natłuszczenia formy (50 g)
- Makaron do lasagne (220 g)
- Ser Mozzarella (250 g)
- Ser gouda (250 g)
Przepis na lasagne ze szpinakiem i mięsem krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.
Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor.
Teraz dodaj przecier pomidorowy. Dopraw całość łyżeczką soli, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut.
Na drugą patelnię wlej pozostały olej. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż straci objętość. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zestaw z palnika.
Do małego rondelka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, żeby mąka straciła surowy smak, ale jeszcze się nie zrumieniła.
Ciągle mieszając, wlewaj mleko delikatną strużką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj, mieszając, aż konsystencja będzie przypominać budyń. Odstaw z palnika.
Sery zetrzyj na tarce.
Naczynie żaroodporne natrzyj masłem.
Na dno naczynia wlej odrobinę sosu beszamelowego. Wyłóż pierwszą warstwę makaronu. Na to wyłóż część sosu pomidorowego i ponownie makaron. Na makaron wyłóż cały szpinak, posmaruj odrobiną sosu beszamelowego i posyp serem.
Ponownie ułóż makaron, sos mięsny i sos beszamelowy. Całość posyp pozostałym serem.
Wstaw lasagne do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 55-60 minut.
Gotową lasagne wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut, by łatwiej się kroiła.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat lasagne ze szpinakiem i mięsem
Ta najlepsza lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym przekładana sosem beszamelowym to idealny pomysł na obiad.
Najpierw cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Na patelnię dodaj mięso i smaż, aż straci różowy kolor. Teraz dodaj przecier pomidorowy. Dopraw całość łyżeczką soli, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich i dwoma łyżeczkami papryki słodkiej. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut. Na drugą patelnię wlej pozostały olej. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż straci objętość. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem około 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zestaw z palnika. Do małego rondelka włóż masło i rozpuść. Dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, żeby mąka straciła surowy smak, ale jeszcze się nie zrumieniła. Ciągle mieszając, wlewaj mleko delikatną strużką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewaj, mieszając, aż konsystencja będzie przypominać budyń. Odstaw z palnika. Sery zetrzyj na tarce. Naczynie żaroodporne natrzyj masłem. Na dno naczynia wlej odrobinę sosu beszamelowego. Wyłóż pierwszą warstwę makaronu. Na to wyłóż część sosu pomidorowego i ponownie makaron. Na makaron wyłóż cały szpinak, posmaruj odrobiną sosu beszamelowego i posyp serem. Ponownie ułóż makaron, sos mięsny i sos beszamelowy. Całość posyp pozostałym serem. Wstaw lasagne do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 55-60 minut. Gotową lasagne wyciągnij z piekarnika i odstaw na 15 minut, by łatwiej się kroiła.
Jak widzisz,ten sprawdzony przepis na lasagne ze szpinakiem i mięsem jest prosty w wykonaniu. W kilka chwil powstaje to pyszne, aromatyczne danie, które wywodzi się z Włoch. Lasagne to inaczej makaron, który ma kształt dużych, cienkich prostokątów. Tym określeniem opisuje się również kilkuwarstwowe danie. Aby powstała nasza domowa lazania używamy sosu beszamelowego, sera oraz sosu pomidorowego z dodatkiem mielonej łopatki wieprzowej oraz szpinaku. Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono.
Jeśli wiesz już, jak zrobić lasagne ze szpinakiem i mięsem to nie czekaj i wykonaj ten przepis już dziś.
Alergeny w lasagne ze szpinakiem i mięsem
Lista alergenów dla lasagne ze szpinakiem i mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Ser Mozzarella
- Ser gouda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- makaron do lasagne
Wartości odżywcze lasagne ze szpinakiem i mięsem
Lazania to danie, które łączy w sobie wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.