Lasagne z cukinią
- Cukinia - 2 szt (600 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (500 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (45 g)
- Seler naciowy (180 g)
- Pietruszka (80 g)
- Ser Mozzarella (125 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na lasagne z cukinią krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją.
Dodaj starte na tarce tofu i smaż przez 5 minut.
Pietruszkę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Dodaj warzywa do tofu i smaż przez chwilę. Następnie dodaj posiekany drobno seler naciowy.
Zawartość patelni zalej przecierem pomidorowym i dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
Dokładnie wymieszaj i duś przez 10 minut na małym ogniu.
Cukinię kroimy w cienkie plastry.
Naczynie żaroodporne polej łyżką oliwy.
Na spodzie ułóż jedną warstwę plastrów cukinii. Na cukinię rozprowadź dużą porcję sosu. Następnie przykryj sos cukinią. Wyłóż kolejną warstwę sosu i cukinii.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch lasagne.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.
-
Lasagne
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Lasagne wegetariańska
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne z bakłażanem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
-
Lasagne
Więcej informacji na temat lasagne z cukinią
Lasagne z cukinią to super alternatywa dla tej klasycznej z makaronem. Ta ma mniej kalorii i zawiera znacznie mniej węglowodanów, sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Przepis na lasagne z cukinią to doskonały pomysł na danie, które sprawdzi się doskonale na obiad, ale również na kolację. To naprawdę prosty przepis na pyszny obiad i kolację dla całej rodziny. Całość dopełnia ostry czosnek i roztopiony ser. Najlepiej użyć tartej mozzarelli, która świetnie się roztapia i tworzy chrupiącą skórkę na powierzchni dania. Można wykorzystać do tej potrawy również parmezan, który świetnie się komponuje z daniami we włoskim stylu. W dodatku jeden sos sprawia, że całość jest łatwiejsza i wykonuje się ją w ekspresowym tempie. Ten szybki przepis na pewno spodoba się tym, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dowiesz się z niego jak upiec lasagne, która będzie po prostu przepyszna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lasagne z cukinią, by było smaczna, łatwa i szybka, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest w pełni wegetariańska, czyli bez mięsa. Zamiast niego używa się do przygotowania tofu, które jest równie smaczne, a przy tym zawiera także sporo białka. To najlepsza opcja dla wszystkich miłośników smacznych dań. Wszystkie składniki na lasagne są łatwo dostępne, jednak najlepiej używać tych dobrej jakości, by całość smakowała niezwykle pysznie. Wybierając przecier pomidorowy najlepiej kierować się jak największą zawartością pomidorów i najmniejszą soli. Można ją zrobić w bardzo ekspresowym tempie i potrzeba do tego tylko kilku podstawowych produktów. Powstaje z niego niezwykle aromatyczne danie, które zachwyca kremowym sosem i chrupiącym serem. Głównym składnikiem tej lasagne jest cukinia, to warzywo nie tylko smaczne i niskokaloryczne, ale również bardzo zdrowe. Dzięki dużej zawartości błonnika korzystnie wpływa na perystaltykę całego układu pokarmowego. Dostarcza też mnóstwa witamin i składników mineralnych. W tym przepisie całość jest lekka i niezwykle sycąca.
Alergeny w lasagne z cukinią
Lista alergenów dla lasagne z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze lasagne z cukinią
To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień.
Energia i białka
(363g)
Węglowodany
(363g)
Tłuszcze
(363g)
Witaminy
(363g)
Składniki mineralne
(363g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.