Lasagne z bakłażanem
- Bakłażan - 3 sztuki (900 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Ser parmezan (150 g)
- Ser Mozzarella - 2 opakowania (240 g)
- Mięso mielone z kurczaka (500 g)
Przepis na lasagne z bakłażanem krok po kroku
Bakłażany dokładnie umyj i pokrój w plastry.
Plastry bakłażanów rozłóż na talerzu, posyp solą i odstaw na godzinę.
Czosnek i cebulę obierz oraz drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na niej cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mięso i smaż przez około 10 minut.
Na patelnię dodaj pomidory z puszki, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Całość wymieszaj i duś kilka minut, aż sos delikatnie zredukuje się.
Na koniec sos pomidorowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wcześniej posolone bakłażany przepłucz pod wodą i osusz je ręcznikiem papierowym.
Następnie na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż na niej bakłażany z dwóch stron na złoty kolor.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę bakłażanów, następnie posmaruj je sosem pomidorowym, ułóż kilka plastrów mozzarelli oraz posyp je niewielką ilością parmezanu. Czynność tę powtórz do momentu wykorzystania wszystkich produktów. Ostatnią warstwę lasagne powinny stanowić bakłażany, kawałki mozzarelli oraz parmezan.
Lasagne z bakłażanem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
Upieczoną lasagne podawaj na ciepło.
-
Lasagne
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Lasagne wegetariańska
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lasagne z cukinią
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
-
Lasagne
Więcej informacji na temat lasagne z bakłażanem
Lasagne z bakłażanem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Lasagne możesz wykonać również z cukinią. Smaczna lasagne z bakłażanem i z mięsem mielonym najlepiej smakuje podana na ciepło. Przepis na lasagne z bakłażanem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: bakłażan, cebula, czosnek, pomidory w puszce, oliwa z oliwek, parmezan, mozzarella, mięso mielone z kurczaka, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
A jak zrobić lasagne z bakłażanem? Bakłażany dokładnie umyj i pokrój w plastry. Plastry bakłażanów rozłóż na talerzu, posyp solą i odstaw na godzinę. Czosnek i cebulę obierz oraz drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na niej cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mięso i smaż przez około 10 minut. Na patelnię dodaj pomidory z puszki, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Całość wymieszaj i duś kilka minut, aż sos delikatnie zredukuje się. Bakłażany przepłucz pod wodą i osusz je ręcznikiem papierowym. Następnie na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż na niej bakłażany. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę bakłażanów, następnie posmaruj je sosem pomidorowym, ułóż kilka plastrów mozzarelli oraz posyp je niewielką ilością parmezanu. Czynność tę powtórz do momentu wykorzystania wszystkich produktów. Lasagne z bakłażanem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo jest to warzywo bogate w wiele składników odżywczych (witamin i składników mineralnych). Znajdziemy w nim spore ilości potasu, wapnia czy magnezu. Dodatkowo jest to warzywo, którego spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.
Podsumowując pyszna lasagne z bakłażanem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Smaczna lasagne z bakłażanem jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w lasagne z bakłażanem
Lista alergenów dla lasagne z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze lasagne z bakłażanem
Lasagne z bakłażanem to doskonała propozycja na pyszny obiad. Bakłażan, który zastępuje makaron w lasagne, stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(540g)
Węglowodany
(540g)
Tłuszcze
(540g)
Witaminy
(540g)
Składniki mineralne
(540g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.