Lasagne wegetariańska
- Makaron do lasagne (250 g)
- Bakłażan - 1 średnia sztuka (300 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
- Mleko 3,2% (600 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Dynia hokkaido (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na lasagne wegetariańska krok po kroku
Dynie pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, smaż na średnim ogniu, aż dynia będzie rumiana.
Pokrój bakłażana w plastry wzdłuż całego warzywa. Obierz cebulę z łuski i podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj pomidory i duś 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników, zmniejsz ogień i wlej mleko, wymieszaj dokładnie rózgą. Zwiększ ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem.
W blaszce wyłóż na spód płaty makaronu, na nich umieść sos beszamelowy, na nim ułóż bakłażana, bakłażana polej połową sosu pomidorowego, następnie ułóż płaty makaronu, na nie wyłóż beszamel, umieść na nim dynię, na niej wyłóż resztę sosu pomidorowego, na nim połóż mozzarellę, przykryj płatami makaronu, wyłóż sos beszamelowy, zetrzyj na niego parmezan.
Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Upieczoną lasagnę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Lasagne
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lasagne z cukinią
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne z bakłażanem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
-
Lasagne
Więcej informacji na temat lasagne wegetariańskiej
Lasagne wegetariańska to świetna propozycja na warzywną zapiekankę. Lasagne z warzywami nie odbiega smakiem od mięsnej wersji. Przepis na lasagne wegetariańską jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją upiec. Do zrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, bakłażan, pomidory w puszce, cebula, czosnek, mleko, masło, mąka pszenna, mozzarella, parmezan, makaron do lasagne oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić lasagne wegetariańską? Dynie pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, smaż na średnim ogniu aż dynia będzie rumiana. Pokrój bakłażana w plastry wzdłuż całego warzywa. Obierz cebulę z łuski i podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj pomidory i duś 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników, zmniejsz ogień i wlej mleko wymieszaj dokładnie rózgą. Zwiększ ogień i cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. W blaszce wyłóż na spód płaty makaronu na nich umieść sos beszamelowy, na nim ułóż bakłażana, bakłażana polej połową sosu pomidorowego, następnie ułóż płaty makaronu, na nie wyłóż beszamel, umieść na nim dynię, na niej wyłóż resztę sosu pomidorowego, na nim połóż mozzarellę, przykryj płatami makaronu, wyłóż sos beszamelowy, zetrzyj na niego parmezan i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Bakłażan jest to warzywo, a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Pomidory zawierają likopen, który jest naturalnym antyutleniaczem. Nie rozkłada się on pod wpływem temperatury.
Podsumowując pomysł na tradycyjne włoskie danie w wersji wege jest doskonały na obiad dla całej rodziny. Sos bolognese bez mięsa na bazie warzyw to dobra propozycja na alternatywę mięsa. Sos z bakłażanem możesz także wykorzystać do makaronu tagliatelle.
Alergeny w lasagne wegetariańskiej
Lista alergenów dla lasagne wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Mleko 3,2%
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze lasagne wegetariańskiej
Lasagne wegetariańska to doskonały pomysł na bez mięsne danie. Zapiekanka ma dużo błonnika, zawiera także wiele cennych witamin i składników mineralnych. Dania warzywne powinny pojawiać się w naszej diecie co najmniej 2-3 razy w tygodniu.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.