Lasagne
- Makaron z semoliny - 12 płatów (204 g)
- Mięso mielone z kurczaka (500 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 opakowanie (500 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Marchewka - 1 szt (45 g)
- Seler naciowy - 4 łodygi (180 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Ser Mozzarella - 1 opakowanie (125 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na lasagne krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Obierz i drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją.
Dodaj mielone mięso i smaż przez 7 minut.
Pietruszkę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Dodaj warzywa do mięsa i smaż przez chwilę. Następnie dodaj posiekany drobno seler naciowy.
Zawartość patelni zalej przecierem pomidorowym i dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
Dokładnie wymieszaj i duś przez 10 minut na małym ogniu.
W czajniku zagotuj wodę i przelej ją do dużej miski.
Każdy płat makaronu zamocz we wrzątku przez kilkanaście sekund, by zmiękł.
Naczynie żaroodporne polej 1 łyżką oliwy.
vNa spodzie ułóż jedną warstwę makaronu. Na makaron rozprowadź dużą porcję sosu.
Następnie przykryj ją rozmoczonymi płatami makaronu.
Wyłóż kolejną warstwę sosu i makaronu.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim wierzch lasagne.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Lasagne wegetariańska
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lasagne z cukinią
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne z bakłażanem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
-
Lasagne
Więcej informacji na temat lasagne
Lasagne to super pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom dań kuchni włoskiej. Jest niesamowicie pomidorowa i aromatyczna, to za sprawą świeżych ziół. Do jej przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności, a efekt końcowy prezentuje się fenomenalnie. Wszystkie składniki na lasagne są łatwo dostępne, jednak najlepiej używać tych dobrej jakości, by całość smakowała niezwykle pysznie. Wybierając przecier pomidorowy najlepiej kierować się jak największą zawartością pomidorów i najmniejszą soli.
Przepis na lasagne jest niesamowicie łatwy i szybki w przygotowaniu. Można ją zrobić w bardzo ekspresowym tempie i potrzeba do tego tylko kilku podstawowych produktów. Warto wybierać makaron z semoliny, który będzie odpowiednio sprężysty i miękki.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić lasagne, która będzie prosta, a przy tym niesamowicie pyszna to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego niezwykle aromatyczne danie, które zachwyca kremowym sosem i chrupiącym serem.
Ta lazania z mięsem mielonym na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom śródziemnomorskiej kuchni. To naprawdę prosty przepis na pyszny obiad i kolację dla całej rodziny.
Choć w pełni domowa, jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To dzięki wspaniałemu farszowi z mięsem mielonym, słodkimi pomidorami i świeżymi ziołami. Całość dopełnia ostry czosnek i roztopiony ser. Najlepiej użyć tartej mozzarelli, która świetnie się roztapia i tworzy chrupiącą skórkę na powierzchni dania. Można wykorzystać do tej potrawy również parmezan, który świetnie się komponuje z daniami we włoskim stylu.
Choć klasyczna lazania zawiera dodatek beszamelu, to w tej wersji nie jest on konieczny. Całość z farszem pomidorowo mięsnym jest wystarczająco pyszna. W dodatku jeden sos sprawia, że całość jest łatwiejsza i wykonuje się ją w ekspresowym tempie. Ten szybki przepis na pewno spodoba się tym, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dowiesz się z niego jak upiec lasagne, która będzie po prostu przepyszna.
Alergeny w lasagne
Lista alergenów dla lasagne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron z semoliny
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze lasagne
Lasagne to dobry pomysł na obiad. Warto jednak zadbać, by używać do jej wykonania chudego mięsa.
Energia i białka
(294g)
Węglowodany
(294g)
Tłuszcze
(294g)
Witaminy
(294g)
Składniki mineralne
(294g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.