Kwaśnica na żeberkach

Opublikowano: 04.04.2021 r., 19:08 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kwaśnica na żeberkach znajduje się w rondlu. Obok na drewnianym blacie porozkładane są grzyby, przyprawy, boczek i żeberka.
Kwaśnica na żeberkach
Kwaśnica na żeberkach z ziemniakami to góralska zupa. Można ją robić z surowych i wędzonych żeberek. Sprawdź, jak wygląda przepis na kwaśnicę z żeberkami!
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 125 min
639 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Żeberka wieprzowe surowe (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Ziemniaki późne 6 sztuk (525 g)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (12 g)
  • Wędzone żeberka wieprzowe (300 g)
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Suszone grzyby 4 sztuki (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, duży garnek

Przepis na kwaśnicę na żeberkach krok po kroku

Żeberka wędzone i surowe potnij na kawałki z 2 kostkami. Włóż je do garnka i zalej 2,5 l wody. Zagotuj i zbierz szumowiny. Dodaj 1 łyżeczkę soli, 5 ziarenek pieprzu czarnego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszone grzyby i czosnek. Żeberka gotuj 60 min.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka i gotuj 20 min.

Kiszoną kapustę dobrze poszatkuj i wrzuć do garnka. Gotuj, aż kapusta będzie miękka (ok. 35 min).

Boczek pokrój w kostkę. Umieść go na suchej patelnię i smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Cebulkę również pokrój w kostkę, a potem wrzuć do boczku. Całość smaż (ciągle mieszając) jeszcze ok. 3 min.

Boczek z cebulą dodaj do garnka. Dodaj 1 łyżeczkę kminu, 2 łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut.

Jak oceniasz przepis na kwaśnicę na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat kwaśnicy na żeberkach

Kwaśnica na żeberkach jest podobna do kapuśniaku. Obie te zupy różnią się tylko kilkoma składniki. Niektórym bardziej przypada do gustu ta druga, ponieważ pierwsza ma inny aromat i jest kwaśniejsza, ale inni wolą właśnie tak aromatyczne zupy. Warto wypróbować obie, aby móc je porównać.

Jest to zupa prosto z gór, więc będąc w tamtejszych rejonach, na pewno na nią natrafiłeś. Jeżeli ci posmakowała, bez większych przeszkód możesz przygotować ją w domu. Bez wątpienia posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można ją przygotować na obiad dla rodziny, jak i zaskoczyć nią swoich znajomych. Jest wyjątkowo kwaśna i jest to jedna z jej zalet.

Jak ugotować kwaśnicę na żeberkach? Ta góralska zupa jest prosta do przygotowania. Potrzebujesz do niej niewiele składników, ale niezbędne będą także odpowiednie przyprawy. Możesz zdecydować się na to, aby zrobić zupę kwaśnicę na wędzonych i surowych żeberkach, ale możesz też wybrać tylko te wędzone. Ta zupa powinna być z boczkiem (również wędzonym). Możesz go dodać bezpośrednio do zupy lub obrobić na patelni. W przypadku tej drugiej opcji nie musisz już dodawać oleju lub masła na patelnie, aby zeszklić cebulkę, bo wystarczy tłuszcz z boczku. Możesz zrobić zasmażkę, ale nie jest to konieczne.

Kwaśnica powinna być z ziemniakami, ale bez innych warzyw. Marchewka, por, seler i pietruszka dodawane są do kapuśniaku, a nie do tej góralskiej potrawy. W tej zupie tak naprawdę kluczowa jest odpowiednia kiszona kapusta. Nie należy jej mylić z kwaszoną kapustą, która to nie sprawdzi się w tej sytuacji. Ważne jest także to, aby w kwaśnicy znalazły się suszone grzyby.

Przepis na kwaśnicę z żeberkami jest prosty. Aby ja przygotować, potrzebne jest zaledwie kilka korków, choć czas gotowania wynosi nieco ponad 2h. Jednak jest to tak pyszna zupa, że warto na nią poczekać. Kiedy zupa będzie gotowa, sprawdź, czy jest odpowiednio kwaśna. Gdyby tak nie było, możesz dodać sok z kiszonej kapusty. Warto wiedzieć, że kwaśnica najlepiej smakuje na drugi i na trzeci dzień.

Alergeny w kwaśnicy na żeberkach

Lista alergenów dla kwaśnicy na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kwaśnicę na żeberkach

Wartości odżywcze kwaśnicy na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
127.90
639.48
Białko (g)
9.01
45.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
8.65
43.23
Węglowodany przyswajalne (g)
7.06
35.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
7.92
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
6.32
31.62
Tłuszcze nasycone (g)
4.09
20.47
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
11.15
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.59
7.95
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
3.20
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.66
3.28
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.80
139.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
1.43
7.16
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
1.27
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
1.16
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.18
50.92
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.68
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.13
5.65
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.65
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.36
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
7.92
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.16
60.80
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.75
13.77
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
443.97
2219.87
Potas (mg)
258.56
1292.79
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.96
114.82
Fosfor (mg)
81.75
408.74
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.14
80.68
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
5.46
Cynk (mg)
0.80
4.01
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kwaśnicy na żeberkach 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kwaśnicy na żeberkach

Koszt składników
80.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
300 g
surowe
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
525 g
6 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.10
Za 525 g
Czosnek
12 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Wędzone żeberka wieprzowe
300 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 300 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Suszone grzyby
4 g
4 sztuki
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 4 g
Koszt składników
80.00