Przepis na kwaśnicę na żeberkach krok po kroku

Składniki
  • Żeberka wieprzowe 300 g surowe
  • Boczek wędzony bez kości 150 g
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Ziemniaki późne 525 g 6 sztuk
  • Czosnek 12 g 2 ząbki czosnku
  • Wędzone żeberka wieprzowe 300 g
  • Kapusta kiszona 600 g
  • Suszone grzyby 4 g 4 sztuki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała, duży garnek

Żeberka wędzone i surowe potnij na kawałki z 2 kostkami. Włóż je do garnka i zalej 2,5 l wody. Zagotuj i zbierz szumowiny. Dodaj 1 łyżeczkę soli, 5 ziarenek pieprzu czarnego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszone grzyby i czosnek. Żeberka gotuj 60 min.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka i gotuj 20 min.

Kiszoną kapustę dobrze poszatkuj i wrzuć do garnka. Gotuj, aż kapusta będzie miękka (ok. 35 min).

Boczek pokrój w kostkę. Umieść go na suchej patelnię i smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Cebulkę również pokrój w kostkę, a potem wrzuć do boczku. Całość smaż (ciągle mieszając) jeszcze ok. 3 min.

Boczek z cebulą dodaj do garnka. Dodaj 1 łyżeczkę kminu, 2 łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut.

Kwaśnica na żeberkach znajduje się w rondlu. Obok na drewnianym blacie porozkładane są grzyby, przyprawy, boczek i żeberka.
Kwaśnica na żeberkach
Koszt przygotowania dania
39.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
639 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
60

Kwaśnica na żeberkach - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kwaśnicy na żeberkach

Kwaśnica na żeberkach jest podobna do kapuśniaku. Obie te zupy różnią się tylko kilkoma składniki. Niektórym bardziej przypada do gustu ta druga, ponieważ pierwsza ma inny aromat i jest kwaśniejsza, ale inni wolą właśnie tak aromatyczne zupy. Warto wypróbować obie, aby móc je porównać.

Jest to zupa prosto z gór, więc będąc w tamtejszych rejonach, na pewno na nią natrafiłeś. Jeżeli ci posmakowała, bez większych przeszkód możesz przygotować ją w domu. Bez wątpienia posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można ją przygotować na obiad dla rodziny, jak i zaskoczyć nią swoich znajomych. Jest wyjątkowo kwaśna i jest to jedna z jej zalet.

Jak ugotować kwaśnicę na żeberkach? Ta góralska zupa jest prosta do przygotowania. Potrzebujesz do niej niewiele składników, ale niezbędne będą także odpowiednie przyprawy. Możesz zdecydować się na to, aby zrobić zupę kwaśnicę na wędzonych i surowych żeberkach, ale możesz też wybrać tylko te wędzone. Ta zupa powinna być z boczkiem (również wędzonym). Możesz go dodać bezpośrednio do zupy lub obrobić na patelni. W przypadku tej drugiej opcji nie musisz już dodawać oleju lub masła na patelnie, aby zeszklić cebulkę, bo wystarczy tłuszcz z boczku. Możesz zrobić zasmażkę, ale nie jest to konieczne.

Kwaśnica powinna być z ziemniakami, ale bez innych warzyw. Marchewka, por, seler i pietruszka dodawane są do kapuśniaku, a nie do tej góralskiej potrawy. W tej zupie tak naprawdę kluczowa jest odpowiednia kiszona kapusta. Nie należy jej mylić z kwaszoną kapustą, która to nie sprawdzi się w tej sytuacji. Ważne jest także to, aby w kwaśnicy znalazły się suszone grzyby.

Przepis na kwaśnicę z żeberkami jest prosty. Aby ja przygotować, potrzebne jest zaledwie kilka korków, choć czas gotowania wynosi nieco ponad 2h. Jednak jest to tak pyszna zupa, że warto na nią poczekać. Kiedy zupa będzie gotowa, sprawdź, czy jest odpowiednio kwaśna. Gdyby tak nie było, możesz dodać sok z kiszonej kapusty. Warto wiedzieć, że kwaśnica najlepiej smakuje na drugi i na trzeci dzień.

Wartości odżywcze kwaśnicy na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (500g)
Energia (kalorie)
127.90 kcal
639.48 kcal
Białko
9.01 g
45.06 g

Węglowodany w kwaśnicy na żeberkach

Na 100g
Na porcję (500g)
Węglowodany
8.65 g
43.23 g
Brak danych dla: żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.06 g
35.31 g
Brak danych dla: żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (500g)
Tłuszcz
6.32 g
31.62 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.27 g
11.33 g
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.23 g
11.15 g
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
3.20 g
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kwaśnicę na żeberkach

Na 100g
Na porcję (500g)
Witamina B6
0.25 mg
1.27 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.65 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.36 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
1.58 mg
7.92 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kwaśnicę na żeberkach

Na 100g
Na porcję (500g)
Sód
443.97 mg
2219.87 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Potas
258.56 mg
1292.79 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
22.96 mg
114.82 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Fosfor
81.75 mg
408.74 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
16.14 mg
80.68 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
5.46 mg
Cynk
0.80 mg
4.01 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.28 mg
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe, suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kwaśnicy na żeberkach 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kwaśnicy na żeberkach

Lista alergenów dla kwaśnicy na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kwaśnicę na żeberkach

Cena przygotowania kwaśnicy na żeberkach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
300 g
surowe
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
525 g
6 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.10
Za 525 g
Czosnek
12 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Wędzone żeberka wieprzowe
300 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 300 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Suszone grzyby
4 g
4 sztuki
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 4 g
Liczba porcji:
Razem
80.00
Łączny koszt
39.77
Jak oceniasz przepis na kwaśnicę na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób