Kwaśnica na żeberkach
- Żeberka wieprzowe - surowe (300 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ziemniaki późne - 6 sztuk (525 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (12 g)
- Wędzone żeberka wieprzowe (300 g)
- Kapusta kiszona (600 g)
- Suszone grzyby - 4 sztuki (4 g)
Przepis na kwaśnicę na żeberkach krok po kroku
Żeberka wędzone i surowe potnij na kawałki z 2 kostkami. Włóż je do garnka i zalej 2,5 l wody. Zagotuj i zbierz szumowiny. Dodaj 1 łyżeczkę soli, 5 ziarenek pieprzu czarnego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszone grzyby i czosnek. Żeberka gotuj 60 min.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka i gotuj 20 min.
Kiszoną kapustę dobrze poszatkuj i wrzuć do garnka. Gotuj, aż kapusta będzie miękka (ok. 35 min).
Boczek pokrój w kostkę. Umieść go na suchej patelnię i smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Cebulkę również pokrój w kostkę, a potem wrzuć do boczku. Całość smaż (ciągle mieszając) jeszcze ok. 3 min.
Boczek z cebulą dodaj do garnka. Dodaj 1 łyżeczkę kminu, 2 łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Żeberka w coli
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat kwaśnicy na żeberkach
Kwaśnica na żeberkach jest podobna do kapuśniaku. Obie te zupy różnią się tylko kilkoma składniki. Niektórym bardziej przypada do gustu ta druga, ponieważ pierwsza ma inny aromat i jest kwaśniejsza, ale inni wolą właśnie tak aromatyczne zupy. Warto wypróbować obie, aby móc je porównać.
Jest to zupa prosto z gór, więc będąc w tamtejszych rejonach, na pewno na nią natrafiłeś. Jeżeli ci posmakowała, bez większych przeszkód możesz przygotować ją w domu. Bez wątpienia posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można ją przygotować na obiad dla rodziny, jak i zaskoczyć nią swoich znajomych. Jest wyjątkowo kwaśna i jest to jedna z jej zalet.
Jak ugotować kwaśnicę na żeberkach? Ta góralska zupa jest prosta do przygotowania. Potrzebujesz do niej niewiele składników, ale niezbędne będą także odpowiednie przyprawy. Możesz zdecydować się na to, aby zrobić zupę kwaśnicę na wędzonych i surowych żeberkach, ale możesz też wybrać tylko te wędzone. Ta zupa powinna być z boczkiem (również wędzonym). Możesz go dodać bezpośrednio do zupy lub obrobić na patelni. W przypadku tej drugiej opcji nie musisz już dodawać oleju lub masła na patelnie, aby zeszklić cebulkę, bo wystarczy tłuszcz z boczku. Możesz zrobić zasmażkę, ale nie jest to konieczne.
Kwaśnica powinna być z ziemniakami, ale bez innych warzyw. Marchewka, por, seler i pietruszka dodawane są do kapuśniaku, a nie do tej góralskiej potrawy. W tej zupie tak naprawdę kluczowa jest odpowiednia kiszona kapusta. Nie należy jej mylić z kwaszoną kapustą, która to nie sprawdzi się w tej sytuacji. Ważne jest także to, aby w kwaśnicy znalazły się suszone grzyby.
Przepis na kwaśnicę z żeberkami jest prosty. Aby ja przygotować, potrzebne jest zaledwie kilka korków, choć czas gotowania wynosi nieco ponad 2h. Jednak jest to tak pyszna zupa, że warto na nią poczekać. Kiedy zupa będzie gotowa, sprawdź, czy jest odpowiednio kwaśna. Gdyby tak nie było, możesz dodać sok z kiszonej kapusty. Warto wiedzieć, że kwaśnica najlepiej smakuje na drugi i na trzeci dzień.
Alergeny w kwaśnicy na żeberkach
Lista alergenów dla kwaśnicy na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kwaśnicę na żeberkach
Wartości odżywcze kwaśnicy na żeberkach
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Bardzo dobre. Mój ojciec dodawał do zupy kaszę jęczmienną. Też tak robię. Czasami bez kartofli w zupie za to z prażokami.