Przepis na kurkach w śmietanie krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Kurki umyj dokładnie, cebulę i czosnek obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim kurki wraz z cebulą i czosnkiem. Dodaj 50 ml wody i duś pod przykryciem 10 minut.

Gdy kurki zmiękną zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, wymieszaj szybko sos, dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

Kurki w śmietanie podane w głębokim talerzu.
Kurki w śmietanie
Koszt przygotowania dania
40.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Kurki w śmietanie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kurkach w śmietanie

Kurki w śmietanie to szybki dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą jęczmienną. Przepis na kurki w śmietanie jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia kurek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: świeże kurki lub mrożone, śmietana kwaśna 18%, czosnek, cebula, sól, pieprz oraz natka pietruszki.

Jak zrobić kurki w śmietanie? Na początek przygotuj grzyby. Kurki umyj dokładnie, cebulę i czosnek obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podduś na nim kurki wraz z cebulą i czosnkiem. Dodaj 50 ml wody i duś pod przykryciem 10 minut. Gdy kurki zmiękną zmniejsz ogień i dodaj śmietanę, wymieszaj szybko sos, dopraw solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości od setek lat. Wykorzystuje się ją do przygotowywania syropu na chore gardło lub w leczeniu przeziębienia. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Krzem jest podstawowym budulcem tkanki łącznej naszego organizmu. Jest on niezbędny do syntezy kolagenu, kwasu hialuronowego oraz elastyny. Fosfor natomiast jest składnikiem kwasów budujących DNA, pomaga w mineralizacji kości i zębów oraz jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych w mięśniach.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit, zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami.

Podsumowując pomysł na pyszne kurki idealnie sprawdzi się na obiad bez mięsa. Szybki przepis na smaczne kurki możesz przygotować, gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Dobre kurki w śmietanie możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Wartości odżywcze kurek w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
133.49 kcal
200.23 kcal
Białko
1.84 g
2.76 g

Węglowodany w kurkach w śmietanie

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
7.83 g
11.74 g
Węglowodany przyswajalne
5.82 g
8.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.01 g
3.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
11.22 g
16.82 g
Tłuszcze nasycone
7.84 g
11.76 g

Witaminy w przepisie na kurkach w śmietanie

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.12 mg
0.18 mg
Witamina D
2.09 µg (mcg)
3.13 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.05 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.21 mg
Niacyna
1.70 mg
2.55 mg
Foliany
7.09 µg (mcg)
10.64 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kurkach w śmietanie

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
13.61 mg
20.42 mg
Potas
287.22 mg
430.83 mg
Wapń
47.06 mg
70.59 mg
Fosfor
57.57 mg
86.35 mg
Magnez
11.38 mg
17.07 mg
Żelazo
1.53 mg
2.29 mg
Cynk
0.47 mg
0.70 mg
Miedź
0.17 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kurek w śmietanie 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurkach w śmietanie

Lista alergenów dla kurek w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Cena przygotowania kurek w śmietanie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
500 g
30.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Czosnek
70 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 70 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Masło
100 g
Pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
48.40
Jak oceniasz przepis na kurkach w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób