Kurki na maśle

Opublikowano: 12.10.2021 r., 9:43 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone kurki w maśle
Kurki na maśle
Prosty przepis na smaczne smażone kurki na maśle, który zrobisz w kilkanaście minut. Świetny pomysł na dobre grzyby na obiad albo dodatek do różnych potraw.
Przygotowanie 20 min
95 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kurki świeże (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Masło klarowane (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na kurki na maśle krok po kroku

Umyj kurki i osusz z nadmiaru wody.

Na patelnię wyłóż masło, rozgrzej je.

Obierz cebulę i posiekaj drobno.

Dodaj cebulę na patelnię i smaż kilka minut, by zmiękła.

Dodaj kurki, sól oraz pieprz i smaż przez około 6-7 minut, by kurki stały się miękkie, ale jednocześnie zarumienione.

Gotowe kurki posyp świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na kurki na maśle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kurek na maśle

Prosty przepis na smaczne smażone kurki na maśle, który zrobisz w kilkanaście minut. Świetny pomysł na dobre grzyby na obiad albo dodatek do różnych potraw. Świeże kurki z masłem to duet, który podbija serca wszystkich, którzy uwielbiają skarby lasu. Są dobre, zwłaszcza w sezonie, gdy świeże kurki mają swój sezon. Wtedy mają najlepszy smak. Można dodać je do różnych potraw wzbogacając je. Przepis na kurki na maśle należy do bardzo szybkich i pysznych. Jak zrobisz kurki na maśle na pewno znikną w całości.

Pomysłów na wykorzystanie smażonych świeżych kurek na maśle jest wiele. Przepis na kurki na maśle jest bardzo podstawowy, dzięki czemu możesz go używać dowolnie. Smażone kurki na maśle na obiad, kolację czy jako przystawka – jest to smaczne rozwiązanie. Pomysł na klasyczną, najlepszą jajecznicę opiera się na tym pysznym zestawieniu (kurek z masłem). Dobre są jako dodatek do różnego rodzaju mięs i ryb. Znakomicie pasują do kopytek, pyz, kartaczy lub klusek śląskich. Jest to także pyszne rozwiązanie, które możesz zastosować jako dodatek do makaronów lub potraw z kaszy czy ryżu. Kurki na maśle są smaczne, gdy dodasz je do sosów. Można je nawet jeść tylko z pieczywem. Ponadto dobrze sprawdzą się także, gdy zrobisz z nimi sałatkę. To dobre propozycje na każdy posiłek, czy to na obiad, czy nawet śniadanie, zarówno na zimno jak i na ciepło.

Grzyby są z reguły szybkie do przygotowania. Jak zrobić kurki na maśle? Przede wszystkim należy najpierw je dobrze umyć. W przepisie na kurki na maśle najlepiej jest użyć kurek małych. Gdy będą większe podziel je na mniejsze części. Ten prosty przepis wymaga jedynie podsmażenia cebuli na maśle. Świeże kurki dodaje się w chwili, gdy cebula się zeszkli. Podsmażaj wszystko przez kilka minut. Grzybów nie trzeba zbyt długo smażyć, 10 minut to maksymalny czas. Dopraw tylko solą oraz pieprzem, a po usmażeniu posyp całość świeżą natką pietruszki. Dzięki temu prostemu przepisowi masz szybką i przepyszną przekąskę.

Jak zrobić kurki na maśle, by były pyszne? Kurki na maśle można smażyć na samym maśle, ale również możesz dodać trochę oleju. Do smażenia najlepiej użyć masła klarowanego. Jest ono lepiej przystosowane do poddawania go gorącej temperaturze. Masło ekstra lub margaryny nie nadają się do smażenia, ponieważ ich punkt dymienia jest o wiele niższy. Jeśli jednak ich używasz należy bardzo powoli i niezbyt intensywnie podgrzewać temperaturę. W innym przypadku cala potrawa nie będzie smaczna, ponieważ pozostanie niedobry smak spalenizny.

Alergeny w kurkach na maśle

Lista alergenów dla kurek na maśle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze kurek na maśle

na 100g gotowej potrawy

Ta potrawa jest ciężkostrawna. Nie jest polecana dzieciom i osobom starszym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
61.29
95.00
Białko (g)
1.38
2.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
7.04
10.91
Węglowodany przyswajalne (g)
3.70
5.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.34
5.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
3.67
5.69
Tłuszcze nasycone (g)
2.60
4.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.08
Witamina D (µg (mcg))
4.27
6.62
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.18
0.28
Niacyna (mg)
3.32
5.14
Foliany (µg (mcg))
4.68
7.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
7.97
12.35
Potas (mg)
431.77
669.25
Wapń (mg)
15.94
24.70
Fosfor (mg)
50.74
78.65
Magnez (mg)
12.10
18.75
Żelazo (mg)
2.83
4.39
Cynk (mg)
0.60
0.93
Miedź (mg)
0.29
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny kurek na maśle 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurek na maśle

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
44.00