Przepis na kurczaka z woka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, imbir mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
tarka, miska, wok

Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Cebulę, paprykę i mięso pokrój w kostkę.

Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a por pokrój w plasterki.

Mięso dopraw sosem sojowym i przyprawami.

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę na złoty kolor.

Następnie dodaj mięso i smaż dalej.

Dodaj warzywa, grzyby oraz kiełki fasoli.

Smaż dalej na małym ogniu, aż składniki będą miękkie.

Dopraw do smaku.

Danie podaj z ugotowanym ryżem.

Kurczak z woka w naczyniu
Kurczak z woka
Koszt przygotowania dania
27.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
331 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
42

Kurczak z woka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kurczaku z woka

Pyszny kurczak z woka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie rodzinne. Ryż w połączeniu z warzywami i kurczakiem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić kurczaka w woku? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę, paprykę i mięso należy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a por pociąć w plasterki. Mięso doprawiamy sosem sojowym i przyprawami. Na rozgrzanym oleju w woku podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy mięso i smażymy dalej. Do mięsa dodajemy także przygotowane wcześniej warzywa, grzyby mun oraz kiełki fasoli. Całość dusimy na patelni, aż składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Danie podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.

Przepis na kurczaka z woka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z papryki czerwonej, która posiada wiele właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera również likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Dobry kurczak z ryżem posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu oraz smaczny. Mięso w połączeniu ze składnikami i przyprawami nada aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze kurczaka z woka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
132.62 kcal
331.55 kcal
Białko
12.38 g
30.95 g

Węglowodany w kurczaku z woka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
13.38 g
33.44 g
Węglowodany przyswajalne
4.80 g
11.99 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
3.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
3.34 g
8.35 g
Tłuszcze nasycone
0.94 g
2.34 g
Tłuszcze nienasycone
2.40 g
6.01 g
Tłuszcze jednonasycone
1.60 g
4.01 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
1.91 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: ryż jaśminowy, sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol
34.76 mg
86.90 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kurczaka z woka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
65.98 µg (mcg)
164.95 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.49 mg
1.23 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
16.79 mg
41.97 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
1.32 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
4.29 µg (mcg)
10.71 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.39 mg
13.47 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.24 µg (mcg)
60.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
628.07 µg (mcg)
1570.17 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka z woka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
184.93 mg
462.33 mg
Potas
297.27 mg
743.17 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń
11.61 mg
29.02 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor
128.50 mg
321.24 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.50 mg
63.76 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
1.25 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk
0.72 mg
1.80 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.24 mg
0.59 mg
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z woka 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku z woka

Lista alergenów dla kurczaka z woka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania kurczaka z woka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż jaśminowy
100 g
5.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
1 marchew
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Por
50 g
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Grzyby mun suszone
40 g
22.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 40 g
Fasola mung kiełki
40 g
3.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
74.00
Jak oceniasz przepis na kurczaka z woka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób