Kurczak z woka po chińsku

Opublikowano: 29.11.2021 r., 14:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przepis na kurczaka z woka po chińsku
Przepis na kurczaka z woka po chińsku
Kurczak z woka po chińsku to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają zdrowe dania pełne smaku. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a do tego niezwykle szybki.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 25 min
162 kcal
Kcal w porcji
168 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Papryka czerwona 1 szt (250 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, curry, chilli, imbir mielony, trawa cytrynowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miseczka, wok

Przepis na kurczaka z woka po chińsku krok po kroku

W woku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w piórka cebulę.

Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli.

Podsmaż przez 5 minut.

Marchewki obierz, wraz z papryką pokrój je w słupki i dodaj do mięsa.

Całość smaż przez 15 minut.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i przyprawy.

Powstały sos wlej do mięsa i smaż kolejne 10 minut.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z woka po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka z woka po chińsku

Kurczak z woka po chińsku to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Będzie świetną bazą dla wielu licznych dań. Idealnie komponuje się z ryżem, makaronem czy kaszą. Kawałki kurczaka skąpane w naprawdę fantastycznym sosie, w towarzystwie licznych warzyw to opcja na naprawdę wyśmienite danie.

Przepis na kurczaka z woka po chińsku jest bardzo łatwy, dlatego świetnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Pozwala na przeniesienie do swojej własnej kuchni pysznych i aromatycznych smaków Azji. Bazuje na wielu licznych przyprawach. To niezwykle zdrowa opcja, gdyż oprócz mięsa pełno w niej wielu warzyw. Głównym składnikiem jest oczywiście kurczak. To mięso, które może gościć na co dzień w menu, jest znacznie lepszym wyborem niż wołowina czy wieprzowina. Dlatego, że dostarcza mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, a także więcej białka. Dzięki temu jest to mięso bezpieczniejsze dla układu krwionośnego. Oprócz niego w tym daniu można znaleźć również cebulę, która jest naturalnym antybiotykiem, jej działanie jest tak samo mocne, nawet po obróbce termicznej. To danie dostarcza również sporo beta-karotenu ze względu na udział marchewki. Ten związek wspaniale działa na skórę, włosy i paznokcie, ale także na wzmocnienie wzroku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka z woka po chińsku, który będzie smaczny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ten przepis świetnie się nada. Całość jest bardzo prosta i zajmuje tylko kilka chwil, więc na pewno będzie odpowiednim wyborem nawet dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie. Do stworzenia całości konieczne będzie użycie woka. To specjalna patelnia, która jest niezwykle wysoka. Jest niezwykle popularna w kuchni azjatyckiej. Dzięki specjalnemu ułożeniu wszystkie składniki smażą się w niej szybciej, co jest zdrowsze, gdyż warzywa nie tracą tak dużo prozdrowotnych substancji.

Ten sprawdzony przepis wspaniale sprawdzi się na obiad. To dobry patent na przemycenie do swoich codziennych dań znacznie większej ilości warzyw, w posty i smaczny sposób. Kurczak tak przyrządzony jest nie tylko pyszny, ale również szybki.

Alergeny w kurczaku z woka po chińsku

Lista alergenów dla kurczaka z woka po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze kurczaka z woka po chińsku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, pełna białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(168g)
Energia (kcal)
96.58
162.26
Białko (g)
7.37
12.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(168g)
Węglowodany (g)
4.93
8.28
Węglowodany przyswajalne (g)
3.52
5.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
2.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(168g)
Tłuszcz (g)
5.42
9.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
2.13
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
6.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.48
5.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
1.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.79
36.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(168g)
Witamina A (µg (mcg))
173.43
291.37
Witamina B6 (mg)
0.39
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.11
Witamina C (mg)
49.55
83.24
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.49
2.51
Retinol (µg (mcg))
2.69
4.51
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Ryboflawina (mg)
0.10
0.17
Niacyna (mg)
3.38
5.68
Foliany (µg (mcg))
25.24
42.40
Beta karoten (µg (mcg))
1719.03
2887.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(168g)
Sód (mg)
24.88
41.80
Potas (mg)
243.25
408.67
Wapń (mg)
12.01
20.19
Fosfor (mg)
82.31
138.29
Magnez (mg)
15.94
26.78
Żelazo (mg)
0.37
0.62
Cynk (mg)
0.35
0.59
Miedź (mg)
0.03
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z woka po chińsku 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z woka po chińsku

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
250 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
46.00