Kurczak z woka
- Ryż jaśminowy (100 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Marchewka - 1 marchew (50 g)
- Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
- Por (50 g)
- Grzyby mun suszone (40 g)
- Fasola mung kiełki (40 g)
- Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kurczaka z woka krok po kroku
Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę, paprykę i mięso pokrój w kostkę.
Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a por pokrój w plasterki.
Mięso dopraw sosem sojowym i przyprawami.
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę na złoty kolor.
Następnie dodaj mięso i smaż dalej.
Dodaj warzywa, grzyby oraz kiełki fasoli.
Smaż dalej na małym ogniu, aż składniki będą miękkie.
Dopraw do smaku.
Danie podaj z ugotowanym ryżem.
Więcej informacji na temat kurczaka z woka
Pyszny kurczak z woka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie rodzinne. Ryż w połączeniu z warzywami i kurczakiem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić kurczaka w woku? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę, paprykę i mięso należy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a por pociąć w plasterki. Mięso doprawiamy sosem sojowym i przyprawami. Na rozgrzanym oleju w woku podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy mięso i smażymy dalej. Do mięsa dodajemy także przygotowane wcześniej warzywa, grzyby mun oraz kiełki fasoli. Całość dusimy na patelni, aż składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Danie podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.
Przepis na kurczaka z woka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z papryki czerwonej, która posiada wiele właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera również likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.
Dobry kurczak z ryżem posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu oraz smaczny. Mięso w połączeniu ze składnikami i przyprawami nada aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w kurczaku z woka
Lista alergenów dla kurczaka z woka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze kurczaka z woka
Danie zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej oraz posiada niski IG. Sprawdzi się idealnie jako odżywczy posiłek w ciągu dnia.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.