Kurczak z woka

Opublikowano: 10.12.2021 r., 10:05 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z warzywami w woku
Kurczak z woka
Jeśli nie masz pomysłu na obiad do kurczak z woka przygotowany na chiński sposób będzie idealnym rozwiązaniem. Danie jest pyszne w smaku i aromatyczne. Smacznego!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
331 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż jaśminowy (100 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Marchewka - 1 marchew (50 g)
  • Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
  • Por (50 g)
  • Grzyby mun suszone (40 g)
  • Fasola mung kiełki (40 g)
  • Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, imbir mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, wok

Przepis na kurczaka z woka krok po kroku

Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Cebulę, paprykę i mięso pokrój w kostkę.

Marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a por pokrój w plasterki.

Mięso dopraw sosem sojowym i przyprawami.

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę na złoty kolor.

Następnie dodaj mięso i smaż dalej.

Dodaj warzywa, grzyby oraz kiełki fasoli.

Smaż dalej na małym ogniu, aż składniki będą miękkie.

Dopraw do smaku.

Danie podaj z ugotowanym ryżem.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z woka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka z woka

Pyszny kurczak z woka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie rodzinne. Ryż w połączeniu z warzywami i kurczakiem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić kurczaka w woku? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę, paprykę i mięso należy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a por pociąć w plasterki. Mięso doprawiamy sosem sojowym i przyprawami. Na rozgrzanym oleju w woku podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy mięso i smażymy dalej. Do mięsa dodajemy także przygotowane wcześniej warzywa, grzyby mun oraz kiełki fasoli. Całość dusimy na patelni, aż składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Danie podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem.

Przepis na kurczaka z woka nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z papryki czerwonej, która posiada wiele właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera również likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Dobry kurczak z ryżem posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu oraz smaczny. Mięso w połączeniu ze składnikami i przyprawami nada aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w kurczaku z woka

Lista alergenów dla kurczaka z woka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze kurczaka z woka

na 100g gotowej potrawy

Danie zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej oraz posiada niski IG. Sprawdzi się idealnie jako odżywczy posiłek w ciągu dnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
132.62
331.55
Białko (g)
12.38
30.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
13.38
33.44
Węglowodany przyswajalne (g)
4.80
11.99
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
3.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.34
8.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.94
2.34
Tłuszcze nienasycone (g)
2.40
6.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.60
4.01
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.91
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: ryż jaśminowy, sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.76
86.90
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
65.98
164.95
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.49
1.23
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.25
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.79
41.97
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.37
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
1.32
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.29
10.71
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.39
13.47
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.24
60.60
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
628.07
1570.17
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
184.93
462.33
Potas (mg)
297.27
743.17
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.61
29.02
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
128.50
321.24
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.50
63.76
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.25
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.72
1.80
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.59
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z woka 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z woka

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż jaśminowy
100 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
1 marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Grzyby mun suszone
40 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 40 g
Fasola mung kiełki
40 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
74.00