Kurczak z warzywami na patelni

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:40 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z warzywami na patelni czarnej
Kurczak z warzywami na patelni
Kurczak z warzywami na patelnię to pyszny pomysł na obiad. Takie szybkie danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.
Przygotowanie 70 min
Smażenie 20 min
366 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Mrożone warzywa na patelnię (450 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na kurczaka z warzywami na patelni krok po kroku

Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Mięso umieść w misce, dodaj łyżkę oliwy i przyprawy: zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.

Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i wyłóż na nią kurczaka. Podsmaż, aż zrobi się złoty i odłóż na talerz.

Na tę samą patelnię wyłóż zamrożone "warzywa na patelnię". Podsmażaj, aż zmiękną.

Dodaj do warzyw przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Wlej 100 ml wody, dodaj kurczaka i przykryj patelnie pokrywką. Duś przez 10 minut.

Od razu podawaj.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z warzywami na patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z warzywami na patelni

Kurczak z warzywami na patelnie to pyszny pomysł na obiad. Takie szybkie danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Przepis na kurczaka smażonego z warzywami jest niezwykle prosty. Najpierw kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Mięso umieść w misce, dodaj łyżkę oliwy i przyprawy: zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i wyłóż na nią kurczaka. Podsmaż, aż zrobi się złoty, ale nadal będzie soczysty i odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wyłóż zamrożone "warzywa na patelnię". Podsmażaj, aż zmiękną. Dodaj do warzyw przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Wlej 100 ml wody, dodaj kurczaka i przykryj patelnie pokrywką. Duś przez 10 minut. Od razu podawaj np. z ryżem. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kurczaka z warzywami na patelnię. To dobry sposób na smaczne i zdrowe danie.

Warzywa na patelnię to produkt głęboko mrożony. Oznacza to, że zostają one zamrożone tak szybko, jak tylko jest to możliwe. Taki zabieg zapewnia jak najmniejsze straty wartości odżywczych. Tak zakonserwowana mieszanka warzyw to świetne rozwiązanie dla osób, które nie lubią kupować pojedynczych warzyw i nie lubią strat w kuchni. Takie warzywa to super odpowiedź szczególnie dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę w warzywa. Warzywa mrożone szczególnie fajnie sprawdzają się zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Wówczas dostępne warzywa są często o mniej wyraźnym smaku. Dlatego śmiało można sięgnąć po warzywa na patelnię.

Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Ta zapiekanka dostarcza obu tych składników. Ma w sobie warzywa i makaron pełnoziarnisty, który jest świetnym źródłem błonnika. Dlatego też na dłużej nadaje uczucie sytości. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta.

Potrawy z użyciem piersi z kurczaka są niezwykle sycące, smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Przygotowując dania z kurczaka, warto jednak zwracać uwagę czy użyte mięso jest na pewno świeże. Jeśli mięso jest jędrne, nie lepi się i nie wydziela nieprzyjemnego zapachu, to znaczy, że nadaje się do spożycia. Drugą ważną kwestią jest to, by zjeść w całości ugotowane mięso. Surowe mięso z kurczaka jest niebezpieczne dla zdrowia. Surowe mięso może posiadać bakterie, które mogą spowodować silne zatrucia pokarmowe.

Kolejną kwestią sporną jest również mycie mięsa z kurczaka przed jego użyciem. Na pewno nie należy tego robić przed mrożeniem. Według badań naukowych mięsa przed obróbką termiczną nie trzeba myć, jednak wiele osób czuje się nieswojo, używając nieumytego mięsa. Stąd też wiele dyskusji na ten temat.

Alergeny w kurczaku z warzywami na patelni

Lista alergenów dla kurczaka z warzywami na patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka z warzywami na patelni

Wartości odżywcze kurczaka z warzywami na patelni

na 100g gotowej potrawy

Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
104.84
366.95
Białko (g)
8.45
29.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
9.20
32.20
Węglowodany przyswajalne (g)
6.20
21.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.00
10.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
3.72
13.03
Tłuszcze nasycone (g)
0.96
3.35
Tłuszcze nienasycone (g)
2.76
9.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.29
8.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.65
Cholesterol (mg)
20.86
73.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
142.76
499.65
Witamina B6 (mg)
0.29
1.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.21
Witamina C (mg)
3.00
10.48
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.82
2.85
Retinol (µg (mcg))
2.57
9.00
Tiamina (mg)
0.07
0.26
Ryboflawina (mg)
0.13
0.47
Niacyna (mg)
3.42
11.97
Foliany (µg (mcg))
15.30
53.55
Beta karoten (µg (mcg))
1373.19
4806.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
112.51
393.80
Potas (mg)
246.74
863.60
Wapń (mg)
19.07
66.75
Fosfor (mg)
97.20
340.20
Magnez (mg)
23.94
83.80
Żelazo (mg)
0.78
2.72
Cynk (mg)
0.54
1.88
Miedź (mg)
0.08
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z warzywami na patelni 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z warzywami na patelni

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Mrożone warzywa na patelnię
450 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 450 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
42.50