Kurczak z warzywami na patelni
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Mrożone warzywa na patelnię (450 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Koncentrat pomidorowy (30 g)
Przepis na kurczaka z warzywami na patelni krok po kroku
Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Mięso umieść w misce, dodaj łyżkę oliwy i przyprawy: zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i wyłóż na nią kurczaka. Podsmaż, aż zrobi się złoty i odłóż na talerz.
Na tę samą patelnię wyłóż zamrożone "warzywa na patelnię". Podsmażaj, aż zmiękną.
Dodaj do warzyw przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Wlej 100 ml wody, dodaj kurczaka i przykryj patelnie pokrywką. Duś przez 10 minut.
Od razu podawaj.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka z warzywami na patelni
Kurczak z warzywami na patelnie to pyszny pomysł na obiad. Takie szybkie danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.
Przepis na kurczaka smażonego z warzywami jest niezwykle prosty. Najpierw kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Mięso umieść w misce, dodaj łyżkę oliwy i przyprawy: zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i wyłóż na nią kurczaka. Podsmaż, aż zrobi się złoty, ale nadal będzie soczysty i odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wyłóż zamrożone "warzywa na patelnię". Podsmażaj, aż zmiękną. Dodaj do warzyw przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Wlej 100 ml wody, dodaj kurczaka i przykryj patelnie pokrywką. Duś przez 10 minut. Od razu podawaj np. z ryżem. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kurczaka z warzywami na patelnię. To dobry sposób na smaczne i zdrowe danie.
Warzywa na patelnię to produkt głęboko mrożony. Oznacza to, że zostają one zamrożone tak szybko, jak tylko jest to możliwe. Taki zabieg zapewnia jak najmniejsze straty wartości odżywczych. Tak zakonserwowana mieszanka warzyw to świetne rozwiązanie dla osób, które nie lubią kupować pojedynczych warzyw i nie lubią strat w kuchni. Takie warzywa to super odpowiedź szczególnie dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę w warzywa. Warzywa mrożone szczególnie fajnie sprawdzają się zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Wówczas dostępne warzywa są często o mniej wyraźnym smaku. Dlatego śmiało można sięgnąć po warzywa na patelnię.
Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Ta zapiekanka dostarcza obu tych składników. Ma w sobie warzywa i makaron pełnoziarnisty, który jest świetnym źródłem błonnika. Dlatego też na dłużej nadaje uczucie sytości. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta.
Potrawy z użyciem piersi z kurczaka są niezwykle sycące, smaczne i mają wiele wartości odżywczych. Przygotowując dania z kurczaka, warto jednak zwracać uwagę czy użyte mięso jest na pewno świeże. Jeśli mięso jest jędrne, nie lepi się i nie wydziela nieprzyjemnego zapachu, to znaczy, że nadaje się do spożycia. Drugą ważną kwestią jest to, by zjeść w całości ugotowane mięso. Surowe mięso z kurczaka jest niebezpieczne dla zdrowia. Surowe mięso może posiadać bakterie, które mogą spowodować silne zatrucia pokarmowe.
Kolejną kwestią sporną jest również mycie mięsa z kurczaka przed jego użyciem. Na pewno nie należy tego robić przed mrożeniem. Według badań naukowych mięsa przed obróbką termiczną nie trzeba myć, jednak wiele osób czuje się nieswojo, używając nieumytego mięsa. Stąd też wiele dyskusji na ten temat.
Alergeny w kurczaku z warzywami na patelni
Lista alergenów dla kurczaka z warzywami na patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka z warzywami na patelni
Wartości odżywcze kurczaka z warzywami na patelni
Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.