Kurczak z warzywami
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 filet (100 g)
- Brokuły - kilka różyczek (150 g)
- Marchewka - 1 sztuka (45 g)
- Kalafior - kilka różyczek (150 g)
- Cebula - pół sztuki (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na kurczaka z warzywami krok po kroku
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Mięso i warzywa obtaczamy w oliwie i przyprawach.
Układamy w naczyniu żaroopornym i pieczemy ok. 30-35 minut w 190 stopniach.
Więcej informacji na temat kurczaka z warzywami
Kurczak z warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie dostarczające białka, błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych, charakteryzuje się więc wysoką wartością odżywczą. To danie dla każdego, również dla dzieci. Bez obaw mogą je przygotować również osoby z cukrzycą oraz chorobami serca, na przykład miażdżycą, nadciśnieniem, czy podwyższonym stężeniem cholesterolu, ponieważ kurczak z warzywami ma niski indeks glikemiczny oraz charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Najłatwiej przygotować posiłek w formie pieczonej. Przepis na kurczaka z warzywami jest bardzo prosty i szybki. Tak naprawdę przygotowanie trwa nie więcej niż 10-15 minut. Reszta czasu to pieczenie podczas którego można zająć się czymś innym i tylko co jakiś czas zaglądać do piekarnika, aby sprawdzić czy mięso z jarzynami są już wystarczająco wypieczone. To tylko jeden pomysł na kurczaka z warzywami, można przygotować go na wiele innych sposobów. Może to być na przykład szaszłyk, a jeśli masz ochotę na duszonego kurczaka z warzywami również nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go w takiej formie. Wybór warzyw jest zależny od indywidualnym preferencji i nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Kurczaka z warzywami można przygotować w duchu zero waste i potraktować jako tak zwany "sprzątacz lodówki", wykorzystując te warzywa, które aktualnie zalegają w lodówce i niewykorzystane mogłyby się zepsuć. Kurczak świetnie komponuje się z marchewkami, papryką, cukinią i bakłażanem, ale również ziemniakami, batatami, czy burakami. Można też upiec kurczaka z kalafiorem, brokułem czy brukselką. Bardzo ważne jest też odpowiednie przyprawienie warzyw i mięsa. Można w tym celu wykorzystać gotowe mieszanki przypraw do mięs pieczonych, jak również skorzystać ze świeżych lub suszonych ziół, na przykład rozmarynu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki, czy ziół prowansalskich. Poznaj przepis na pysznego, pieczonego kurczaka z warzywami.
Alergeny w kurczaku z warzywami
Lista alergenów dla kurczaka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka z warzywami
Wartości odżywcze kurczaka z warzywami
Kurczak z warzywami to idealny pomysł na obiad dla osób odchudzających się. Mogą z niego skorzystać również osoby z cukrzycą, nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.