Kurczak z serem

Opublikowano: 15.10.2023 r., 14:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z serem i surówką
Kurczak z serem
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kurczaka z serem w środku. Podaj go z dodatkiem ziemniaków oraz pysznej surówki.
Przygotowanie 30 min
426 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Ser żółty (60 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta - 1 szklanka (110 g)
  • Mleko 2% (20 ml)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, głęboki talerz

Przepis na kurczaka z serem krok po kroku

Każdą z piersi kurczaka pokrój na cienkie plastry.

Mięso rozbij tłuczkiem i dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem.

Na jeden plaster mięsa połóż plaster sera i przykryj go drugim plastrem mięsa.

Jajko wybij do głębokiego talerza, dodaj do niego mleko, szczyptę soli oraz pieprzu i rozbełtaj.

Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.

Mięso namocz w jajku, a następnie w bułce tartej.

Kotlety smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z serem

Kurczak z serem w środku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny filet z kurczaka z serem warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na kurczaka z serem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, ser żółty, jajka, bułka tarta, mleko, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić kurczaka z serem żółtym? Każdą z piersi kurczaka pokrój na cienkie plastry. Mięso rozbij tłuczkiem i dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na jeden plaster mięsa połóż plaster sera i przykryj go drugim plastrem mięsa. Jajko wybij do głębokiego talerza, dodaj do niego mleko, szczyptę soli oraz pieprzu i rozbełtaj. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą. Mięso namocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Kotlety smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Ser żółty to produkt wysokokaloryczny, dlatego nie jest zalecany w zbyt dużej ilości szczególnie na diecie redukcyjnej. Zawiera on jednak niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy zaliczyć do nich wapń, fosfor, cynk, seler, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Ser żółty stanowi także doskonałe źródło białka - dlatego świetnie sprawdzi się w diecie laktowegetariańskiej.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E.

Podsumowując kurczak z serem to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe, które możesz podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek. Kotlet drobiowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kurczaku z serem

Lista alergenów dla kurczaka z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kurczaka z serem

na 100g gotowej potrawy

Kurczak z serem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
213.04
426.09
Białko (g)
19.25
38.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
9.15
18.30
Węglowodany przyswajalne (g)
8.60
17.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.46
20.92
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
6.45
Tłuszcze nienasycone (g)
7.23
14.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.03
10.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.21
4.41
Cholesterol (mg)
79.62
159.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
28.78
57.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.57
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.36
Witamina E (mg)
0.56
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.72
57.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.26
14.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.53
47.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.74
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
184.64
369.27
Potas (mg)
268.15
536.29
Wapń (mg)
79.03
158.06
Fosfor (mg)
214.15
428.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.01
54.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
1.93
Cynk (mg)
0.98
1.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z serem 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z serem

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Ser żółty
60 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
110 g
1 szklanka
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 110 g
Mleko 2%
20 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
54.50