Kurczak z pieczarkami i szpinakiem
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Czosnek (5 g)
- Szpinak (160 g)
- Pieczarki (300 g)
- Cebula (100 g)
- Masło (10 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Sos sojowy (20 ml)
Przepis na kurczaka z pieczarkami i szpinakiem krok po kroku
Filety kurczaka rozbij lekko tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem, oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem suszonym, odłóż na 20 minut do lodówki.
Szpinak i pieczarki opłucz i osusz. Na większą patelnię włóż pokrojone pieczarki i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną i odparują z wody.
Następnie dodaj do nich pół masła, dopraw solą, pieprzem i smaż przez około 3 minuty. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i dalej smaż przez około 4 minuty, aż składniki się zrumienią. Odłóż na talerz.
Na tę samą patelnię wlej oliwę i gdy będzie gorąca, włóż kurczaka. Obsmaż z dwóch stron po około 6-7 minut z każdej (w zależności od grubości fileta, grubsze trochę dłużej), następnie wlej śmietankę, dodaj sos sojowy i zagotuj.
Cały czas gotując sos, dodaj na patelnię pieczarki z cebulą oraz szpinak. Przemieszaj sos i po zagotowaniu odstaw z ognia.
Podawaj filety pokrojone w plastry i polane sosem ze świeżymi ziołami.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka z pieczarkami i szpinakiem
Kurczak z pieczarkami i szpinakiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań obiadowych. Jest smaczny, bardzo szybki i niezwykle aromatyczny.
Przepis na kurczaka z pieczarkami i szpinakiem to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się zarówno w diecie tradycyjnej, lekkostrawnej, jak i redukcyjnej. Możesz zjadać go na obiad, ale również na kolację. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. W tym wydaniu kurczak jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji bardzo soczysty, co nie zdarza się często w tego typu mięsnych wyrobach.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kurczaka z pieczarkami i szpinakiem, by był smaczny, a przy tym naprawdę ciekawy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Pierś kurczaka połączona w gęstym sosie z pieczarkami i szpinakiem smakuje po prostu obłędnie. Smażony szpinak i pieczarki nadają całości doskonałego aromatu. To pyszne danie. Idealnie komponują się z ziemniakami, kluskami i kaszą. Warto dołożyć do nich również warzywa, by całość była jeszcze bardziej sycąca. To danie niezwykle łagodne, więc świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej. Głównym składnikiem w tym daniu jest oczywiście mięso. Choć w polskiej kuchni króluje wieprzowina, to jednak dobrze jest skorzystać z drobiu. To idealna opcja na obiad, gdyż można je zrobić w kilka minut. Całość nie wymaga zbytniego zaangażowania, czy użycia skomplikowanych sprzętów. Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście pierś z kurczaka. Mięso z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest także składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie oraz substratem do powstawania hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Można go podać na święta lub podczas imprezy ze znajomymi. Prosty przepis świetnie sprawdza się także na bardziej uroczyste kolacje. Mięso z kurczaka dusi się w sosie. Duszenie jest świetną alternatywą dla smażenia, czy pieczenia, podczas których mogą powstawać szkodliwe substancje. Duszenie nie powoduje takiego ryzyka. Dodatkowo tak przygotowane mięso jest również bardzo miękkie, delikatne i wspaniale sprawdzi się na diecie lekkostrawnej.
Alergeny w kurczaku z pieczarkami i szpinakiem
Lista alergenów dla kurczaka z pieczarkami i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze kurczaka z pieczarkami i szpinakiem
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.
Energia i białka
(326g)
Węglowodany
(326g)
Tłuszcze
(326g)
Witaminy
(326g)
Składniki mineralne
(326g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.