Kurczak z mascarpone
Opublikowano: 01.04.2023 r.
Piersi kurczaka, kremowe mascarpone, oraz soczyste pomidory w puszce - to główne składniki tego przepisu. Dodaj do tego małą cebulę i trochę oleju rzepakowego, a otrzymasz niesamowicie smaczną potrawę, którą można przygotować w kilku prostych krokach.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Mascarpone - 125 g
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
- Na patelni rozgrzej połowę oleju i smaż kawałki piersi po około 2 minuty z każdej strony (do uzyskania lekko rumianego koloru).
- Podsmażone kawałki piersi kurczaka przełóż do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pozostały olej rozgrzej na patelni i podsmaż na nim cebulę.
- Następnie na patelnię dodaj pomidory z puszki oraz serek mascarpone. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj kilka porwanych listków bazylii i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
- Sosem polej wcześniej podsmażonego kurczaka.
- Tak przygotowanego kurczaka w mascarpone piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
- Gotowego kurczaka z mascarpone podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Kurczak z mascarpone to doskonała propozycja na smaczny obiad. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny