Kurczak z gorgonzolą

Opublikowano: 17.10.2023 r., 23:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z gorgonzolą podany z dodatkiem makaronu w białym talerzu.
Kurczak z gorgonzolą
Kurczak z gorgonzolą to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na kurczaka w sosie serowym.
Przygotowanie 30 min
383 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (180 g)
  • Ser gorgonzola (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia

Przepis na kurczaka z gorgonzolą krok po kroku

Z mięsa usuń błonki i pokrój je na cienkie paski. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso na każdej strony. Następnie przełóż je na talerz.

Na patelnię wlej śmietankę i gotuj ją na średniej mocy palnika.

Gorgonzolę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj ją na patelnię ze śmietanką i dokładnie wymieszaj. Składniki podgrzewaj do momentu, aż ser się roztopi.

Następnie na patelnię dodaj mięso z piersi kurczaka i duś około 2-3 minuty.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Pod koniec duszenia na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z gorgonzolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z gorgonzolą

Kurczak z gorgonzolą to doskonały pomysł na obiad. Kurczaka z kremowym sosie warto podać z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub makaronu. Do potrawy warto podać również surówkę przygotowaną na bazie sezonowych warzyw z sosem winegret. Prosty przepis na kurczaka z gorgonzolą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, śmietanka 30%, ser gorgonzola, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić kurczaka z gorgonzolą? Z mięsa usuń błonki i pokrój je na cienkie paski. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso na każdej strony. Następnie przełóż je na talerz. Na patelnię wlej śmietankę i gotuj ją na średniej mocy palnika. Gorgonzolę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj ją na patelnię ze śmietanką i dokładnie wymieszaj. Składniki podgrzewaj do momentu, aż ser się roztopi. Następnie na patelnię dodaj mięso z piersi kurczaka i duś około 2-3 minuty. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Pod koniec duszenia na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.

Podsumowując szybki w przygotowaniu kurczak z serem gorgonzola to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Najlepszy kurczak w sosie jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i wspaniale smakuje na ciepło. Potrawa jest wysokokaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość, szczególnie na diecie redukcyjnej. Produkty niezbędne do przygotowania kurczaka z gorgonzolą dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kurczaku z gorgonzolą

Lista alergenów dla kurczaka z gorgonzolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser gorgonzola

Wartości odżywcze kurczaka z gorgonzolą

na 100g gotowej potrawy

Kurczak z gorgonzolą to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka stanowi doskonale źródło łatwoprzyswajalnego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
212.79
383.03
Białko (g)
15.93
28.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
1.56
2.81
Węglowodany przyswajalne (g)
1.43
2.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
16.01
28.81
Tłuszcze nasycone (g)
12.83
23.10
Tłuszcze nienasycone (g)
3.17
5.71
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.66
98.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
207.93
374.27
Potas (mg)
205.78
370.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
57.32
103.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z gorgonzolą 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z gorgonzolą

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Ser gorgonzola
100 g
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
6.11
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
39.00