Kurczak z gorgonzolą
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (180 g)
- Ser gorgonzola (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na kurczaka z gorgonzolą krok po kroku
Z mięsa usuń błonki i pokrój je na cienkie paski. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso na każdej strony. Następnie przełóż je na talerz.
Na patelnię wlej śmietankę i gotuj ją na średniej mocy palnika.
Gorgonzolę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj ją na patelnię ze śmietanką i dokładnie wymieszaj. Składniki podgrzewaj do momentu, aż ser się roztopi.
Następnie na patelnię dodaj mięso z piersi kurczaka i duś około 2-3 minuty.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Pod koniec duszenia na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat kurczaka z gorgonzolą
Kurczak z gorgonzolą to doskonały pomysł na obiad. Kurczaka z kremowym sosie warto podać z dodatkiem ryżu, ziemniaków lub makaronu. Do potrawy warto podać również surówkę przygotowaną na bazie sezonowych warzyw z sosem winegret. Prosty przepis na kurczaka z gorgonzolą nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, śmietanka 30%, ser gorgonzola, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić kurczaka z gorgonzolą? Z mięsa usuń błonki i pokrój je na cienkie paski. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso na każdej strony. Następnie przełóż je na talerz. Na patelnię wlej śmietankę i gotuj ją na średniej mocy palnika. Gorgonzolę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj ją na patelnię ze śmietanką i dokładnie wymieszaj. Składniki podgrzewaj do momentu, aż ser się roztopi. Następnie na patelnię dodaj mięso z piersi kurczaka i duś około 2-3 minuty. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Pod koniec duszenia na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.
Podsumowując szybki w przygotowaniu kurczak z serem gorgonzola to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Najlepszy kurczak w sosie jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i wspaniale smakuje na ciepło. Potrawa jest wysokokaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość, szczególnie na diecie redukcyjnej. Produkty niezbędne do przygotowania kurczaka z gorgonzolą dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w kurczaku z gorgonzolą
Lista alergenów dla kurczaka z gorgonzolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser gorgonzola
Wartości odżywcze kurczaka z gorgonzolą
Kurczak z gorgonzolą to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka stanowi doskonale źródło łatwoprzyswajalnego białka.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.