Przepis na kurczaka z dynią i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Mięso z piersi kurczaka oczyść, umyj oraz pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Następnie mięso obtocz w mące pszennej.

Dynie pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju i smaż kurczaka z każdej strony przez około 2 minuty, do uzyskania lekko zło tego koloru. Po tym czasie kurczaka wyjmij na talerz.

Następnie do garnka wlej kolejną łyżkę oleju, wrzuć pieczarki oraz cebulę i smaż na większym ogniu przez około 2 minuty. Następnie produkty wyciągnij na osobny talerz.

Następnie do garnka dodaj kolejną łyżkę oleju, włóż dynie i dodaj odrobinę soli. Dynię smaż przez około 3 minuty.

Po tym czasie do garnka dodaj przesmażone filety z kurczaka.

Do garnka z dynią wlej gorący bulion i zagotuj. Dynię gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty.

Do garnka z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj składniki.

Następnie dodaj odłożone pieczarki z cebulą i całość gotuj bez przykrycia przez około minutę.

Gotowego kurczaka z dynią i pieczarkami podawaj z ulubionymi dodatkami (np. ziemniakami czy ryżem).

Często zadawane pytania

Kurczak z dynią i pieczarkami podany w płaskim garnuszku.
Kurczak z dynią i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
33.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
385 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Kurczak z dynią i pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku z dynią i pieczarkami

Kurczak z dynią i pieczarkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny i szybki w przygotowaniu kurczak najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na kurczaka z dynią i pieczarkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, dynia, pieczarki, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, śmietanka 30%, bulion drobiowy, sól, pieprz oraz natka pietruszki.

Jak zrobić kurczaka z dynią i pieczarkami? Mięso z piersi kurczaka oczyść, umyj oraz pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie mięso obtocz w mące pszennej. Dynie pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju i smaż kurczaka z każdej strony przez około 2 minuty, do uzyskania lekko zło tego koloru. Po tym czasie kurczaka wyjmij na talerz. Następnie do garnka wlej kolejną łyżkę oleju, wrzuć pieczarki oraz cebulę i smaż na większym ogniu przez około 2 minuty. Następnie produkty wyciągnij na osobny talerz. Następnie do garnka dodaj kolejną łyżkę oleju, włóż dynie i dodaj odrobinę soli. Dynię smaż przez około 3 minuty. Po tym czasie do garnka dodaj przesmażone filety z kurczaka. Do garnka z dynią wlej gorący bulion i zagotuj. Dynię gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Do garnka z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj odłożone pieczarki z cebulą i całość gotuj bez przykrycia przez około minutę.

Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy następujące witaminy: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.

Podsumowując smaczny kurczak z dynią i pieczarkami świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Kurczak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze kurczaka z dynią i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(495g)
Energia (kalorie)
77.84 kcal
385.31 kcal
Białko
5.77 g
28.58 g

Węglowodany w kurczaku z dynią i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(495g)
Węglowodany
3.62 g
17.94 g
Węglowodany przyswajalne
3.32 g
16.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.31 g
1.51 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(495g)
Tłuszcz
4.57 g
22.64 g
Tłuszcze nasycone
2.45 g
12.12 g
Tłuszcze nienasycone
2.13 g
10.52 g
Tłuszcze jednonasycone
1.47 g
7.28 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
3.24 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
15.24 mg
75.43 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kurczaka z dynią i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(495g)
Witamina B6
0.20 mg
0.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.77 mg
13.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
10.63 µg (mcg)
52.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka z dynią i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(495g)
Sód
121.73 mg
602.54 mg
Potas
202.46 mg
1002.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
8.10 mg
40.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
69.36 mg
343.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
10.77 mg
53.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.44 mg
2.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.33 mg
1.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z dynią i pieczarkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku z dynią i pieczarkami

Lista alergenów dla kurczaka z dynią i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania kurczaka z dynią i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Dynia
450 g
obrana
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 450 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Bulion drobiowy
600 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 600 g
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na kurczaka z dynią i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób