Kurczak z dynią i pieczarkami

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z dynią i pieczarkami podany w płaskim garnuszku.
Kurczak z dynią i pieczarkami
Kurczak z dynią i pieczarkami to wspaniała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na prostego w przygotowaniu kurczaka.
Przygotowanie 45 min
385 kcal
Kcal w porcji
495 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Dynia obrana (450 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (300 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
  • Bulion drobiowy (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kurczaka z dynią i pieczarkami krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka oczyść, umyj oraz pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Następnie mięso obtocz w mące pszennej.

Dynie pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju i smaż kurczaka z każdej strony przez około 2 minuty, do uzyskania lekko zło tego koloru. Po tym czasie kurczaka wyjmij na talerz.

Następnie do garnka wlej kolejną łyżkę oleju, wrzuć pieczarki oraz cebulę i smaż na większym ogniu przez około 2 minuty. Następnie produkty wyciągnij na osobny talerz.

Następnie do garnka dodaj kolejną łyżkę oleju, włóż dynie i dodaj odrobinę soli. Dynię smaż przez około 3 minuty.

Po tym czasie do garnka dodaj przesmażone filety z kurczaka.

Do garnka z dynią wlej gorący bulion i zagotuj. Dynię gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty.

Do garnka z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj składniki.

Następnie dodaj odłożone pieczarki z cebulą i całość gotuj bez przykrycia przez około minutę.

Gotowego kurczaka z dynią i pieczarkami podawaj z ulubionymi dodatkami (np. ziemniakami czy ryżem).

Jak oceniasz przepis na kurczaka z dynią i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z dynią i pieczarkami

Kurczak z dynią i pieczarkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny i szybki w przygotowaniu kurczak najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na kurczaka z dynią i pieczarkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, dynia, pieczarki, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, śmietanka 30%, bulion drobiowy, sól, pieprz oraz natka pietruszki.

Jak zrobić kurczaka z dynią i pieczarkami? Mięso z piersi kurczaka oczyść, umyj oraz pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie mięso obtocz w mące pszennej. Dynie pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju i smaż kurczaka z każdej strony przez około 2 minuty, do uzyskania lekko zło tego koloru. Po tym czasie kurczaka wyjmij na talerz. Następnie do garnka wlej kolejną łyżkę oleju, wrzuć pieczarki oraz cebulę i smaż na większym ogniu przez około 2 minuty. Następnie produkty wyciągnij na osobny talerz. Następnie do garnka dodaj kolejną łyżkę oleju, włóż dynie i dodaj odrobinę soli. Dynię smaż przez około 3 minuty. Po tym czasie do garnka dodaj przesmażone filety z kurczaka. Do garnka z dynią wlej gorący bulion i zagotuj. Dynię gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Do garnka z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj odłożone pieczarki z cebulą i całość gotuj bez przykrycia przez około minutę.

Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy następujące witaminy: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.

Podsumowując smaczny kurczak z dynią i pieczarkami świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Kurczak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w kurczaku z dynią i pieczarkami

Lista alergenów dla kurczaka z dynią i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze kurczaka z dynią i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Kurczak z dynią i pieczarkami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie bogate jest w białko zwierzęce oraz składniki mineralne i witaminy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(495g)
Energia (kcal)
77.84
385.31
Białko (g)
5.77
28.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(495g)
Węglowodany (g)
3.62
17.94
Węglowodany przyswajalne (g)
3.32
16.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
1.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(495g)
Tłuszcz (g)
4.57
22.64
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
12.12
Tłuszcze nienasycone (g)
2.13
10.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.47
7.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
3.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.24
75.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(495g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.77
13.72
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.63
52.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(495g)
Sód (mg)
121.73
602.54
Potas (mg)
202.46
1002.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.10
40.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
69.36
343.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.77
53.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
2.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z dynią i pieczarkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z dynią i pieczarkami

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Dynia
450 g
obrana
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 450 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Bulion drobiowy
600 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.86
Za 600 g
Koszt składników
62.00