Kurczak z dynią i pieczarkami
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Dynia - obrana (450 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (300 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Bulion drobiowy (600 g)
Przepis na kurczaka z dynią i pieczarkami krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka oczyść, umyj oraz pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie mięso obtocz w mące pszennej.
Dynie pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju i smaż kurczaka z każdej strony przez około 2 minuty, do uzyskania lekko zło tego koloru. Po tym czasie kurczaka wyjmij na talerz.
Następnie do garnka wlej kolejną łyżkę oleju, wrzuć pieczarki oraz cebulę i smaż na większym ogniu przez około 2 minuty. Następnie produkty wyciągnij na osobny talerz.
Następnie do garnka dodaj kolejną łyżkę oleju, włóż dynie i dodaj odrobinę soli. Dynię smaż przez około 3 minuty.
Po tym czasie do garnka dodaj przesmażone filety z kurczaka.
Do garnka z dynią wlej gorący bulion i zagotuj. Dynię gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty.
Do garnka z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj składniki.
Następnie dodaj odłożone pieczarki z cebulą i całość gotuj bez przykrycia przez około minutę.
Gotowego kurczaka z dynią i pieczarkami podawaj z ulubionymi dodatkami (np. ziemniakami czy ryżem).
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka z dynią i pieczarkami
Kurczak z dynią i pieczarkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny i szybki w przygotowaniu kurczak najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na kurczaka z dynią i pieczarkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, dynia, pieczarki, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, śmietanka 30%, bulion drobiowy, sól, pieprz oraz natka pietruszki.
Jak zrobić kurczaka z dynią i pieczarkami? Mięso z piersi kurczaka oczyść, umyj oraz pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Następnie mięso obtocz w mące pszennej. Dynie pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju i smaż kurczaka z każdej strony przez około 2 minuty, do uzyskania lekko zło tego koloru. Po tym czasie kurczaka wyjmij na talerz. Następnie do garnka wlej kolejną łyżkę oleju, wrzuć pieczarki oraz cebulę i smaż na większym ogniu przez około 2 minuty. Następnie produkty wyciągnij na osobny talerz. Następnie do garnka dodaj kolejną łyżkę oleju, włóż dynie i dodaj odrobinę soli. Dynię smaż przez około 3 minuty. Po tym czasie do garnka dodaj przesmażone filety z kurczaka. Do garnka z dynią wlej gorący bulion i zagotuj. Dynię gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Do garnka z dynią dodaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj odłożone pieczarki z cebulą i całość gotuj bez przykrycia przez około minutę.
Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy następujące witaminy: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.
Podsumowując smaczny kurczak z dynią i pieczarkami świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Kurczak jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w kurczaku z dynią i pieczarkami
Lista alergenów dla kurczaka z dynią i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze kurczaka z dynią i pieczarkami
Kurczak z dynią i pieczarkami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie bogate jest w białko zwierzęce oraz składniki mineralne i witaminy.
Energia i białka
(495g)
Węglowodany
(495g)
Tłuszcze
(495g)
Witaminy
(495g)
Składniki mineralne
(495g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.