Kurczak z cukinią

Opublikowano: 15.03.2021 r., 11:36 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z cukinią grillowane podane na żeliwnej patelni udekorowane bazylią.
Kurczak z cukinią
Sprawdź najlepszy przepis na grillową pierś z kurczaka i cukinię. Zdrowe, pyszne danie, które wykorzystasz na lunch, obiad lub kolację a przygotowanie zajmie Ci parę minut.
Przygotowanie 25 min
259 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 duże piersi (500 g)
  • Cukinia dwie średnie (500 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Koperek łyżeczka posiekanego (4 g)
  • Olej rzepakowy 3,5 łyżki (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, skórka z cytryny, sok z cytryny, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa

Przepis na kurczaka z cukinią krok po kroku

Do miseczki wlej 2 łyżki oleju. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, pół łyżeczki papryki słodkiej, dużą szczyptę oregano, soli, pieprzu i kurkumy. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz pół łyżeczki skórki otartej z cytryny i posiekany koperek.

Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój wzdłuż na 3 lub 4 cieńsze kotlety.

Kurczaka zamarynuj w marynacie i pozostaw na 5-10 minut.

Cukinię umyj i pokrój w plastry grubości około 5 mm. Dodaj półtorej łyżki oleju, dużą szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu.

Patelnię grillową mocno rozgrzej. Połóż kurczaka, grilluj z każdej strony po około 3-4 minuty. Powtórz czynność z cukinią.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z cukinią

Wraz z kończącym się latem i szybko zbliżającą się jesienią, jest to świetny czas dla osób, które uwielbiają sezon na zmianę liści. Oznacza to, że grill znowu się rozgrzewa - idealne wyczucie czasu! Najlepszym przepisem, jaki można znaleźć w każdej książce kucharskiej, będzie grillowana pierś z kurczaka z cukinią. Jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut, a zapewni wiele godzin przyjemności, gdy Twoje kubki smakowe będą rozkoszować się aromatami z każdego kęsa!

Kluczową częścią o grillowaniu w domu jest możliwość dostosowania tego, co idzie na ruszt grilla lub pan-top palnika. Na przykład, jeśli ktoś nie lubi cebuli, ma wiele innych opcji, takich jak papryka, grzyby itp., które wszystkie działają wspaniale w połączeniu z mięsem lub warzywami.

Kurczak z cukinią jest idealnym pomysłem na szybki obiad. Możesz podać go z sosem jogurtowo-miętowym, pieczonymi ziemniakami, kaszą kuskus, kaszą jaglaną, ryżem brązowym lub makaronem. Pierś z kurczaka z cukinią przygotujesz na patelni grillowej. Potrawy przygotowane na patelni grillowej charakteryzują się mniejszym użyciem tłuszczu niż na tradycyjnej, dzięki czemu są mniej kaloryczne i lżej strawne. Z tak przygotowanej piersi z kurczaka i cukinii możesz przygotować pełnowartościowy obiad, dodając ulubiony dodatek węglowodanowy oraz porcję surowych warzyw, na przykład sałatę z rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą i koperkowym sosem winegret.

Cukinia jest pysznym warzywem o delikatnym smaku i aromacie a przy tym lekkostrawnym. Dzięki wysokiej zawartości wody jest niskokaloryczna. Mimo wysokiej zawartości wody cukinia dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata w potas, żelazo, a także magnez. Oprócz tego zawiera witaminę A, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Ważną właściwością kabaczka jest odkwaszanie organizmu. Cukinia posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na cukrzycę. Filet z kurczaka jest łatwostrawną skarbnicą łatwo przyswajalnego białka przy niskiej zawartości cholesterolu i tłuszczu. Jest także źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3 oraz B6, a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor. Aby posiłek był prawidłowo skomponowany brakuje w tym zestawieniu dobrej jakości tłuszczu. Do surówki dodaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej tłoczony na zimno (rzepakowy, lniany, słonecznikowy, konopny, z pestek winogron) lub dodaj dwa różne oleje. Dodatek oleju do potraw jest szczególnie ważny kiedy spożywamy produkty z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach A,D,E i K, a także, jak białko, obniżają indeks glikemiczny potraw bogatych w węglowodany.

Pierś z kurczaka z cukinią to pomysł na lunch, obiad, kolację czy nawet posiłek do pracy lub do szkoły. Przepisy z wykorzystaniem cukinii oraz fileta z kurczaka są łatwe, proste i szybkie w wykonaniu. Pokochają je osoby zapracowane, zabiegane lub będące na początku swojej przygody kulinarnej.

Alergeny w kurczaku z cukinią

Lista alergenów dla kurczaka z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka z cukinią

Wartości odżywcze kurczaka z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
108.23
259.76
Białko (g)
11.21
26.92
Fenyloalanina (mg)
0.45
1.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
1.80
4.32
Węglowodany przyswajalne (g)
1.30
3.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
6.09
14.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
2.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.94
11.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.43
8.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
3.63
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
34.30
82.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
10.38
24.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.47
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.02
21.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
4.23
10.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.74
11.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.10
38.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
25.30
60.71
Potas (mg)
286.15
686.76
Wapń (mg)
12.35
29.64
Fosfor (mg)
119.64
287.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.06
52.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
0.93
Cynk (mg)
0.48
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z cukinią brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z cukinią

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
2 duże piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cukinia
500 g
dwie średnie
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koperek
4 g
łyżeczka posiekanego
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 4 g
Olej rzepakowy
50 ml
3,5 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
32.00