Kurczak z cukinią i papryką

Opublikowano: 15.10.2023 r., 14:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z cukinią i papryką na patelni.
Kurczak z cukinią i papryką
Szukasz pomysłu na smaczny obiad z wykorzystaniem cukinii? Sprawdź nasz przepis na smacznego kurczaka z cukinią oraz papryką. Potrawę podaj z dodatkiem ryżu lub makaronu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
185 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (250 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurczaka z cukinią i papryką krok po kroku

Kurczaka oczyść z błonek, pokrój w kostkę i dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką oraz papryką ostrą.

Cukinię umyj i pokrój w kostkę.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.

Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju i przełóż go do miseczki.

Następnie na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć cukinię oraz paprykę, dodaj pół szklanki wody. Całość wymieszaj, dopraw do smaku przyprawami i duś około 15 minut, aby warzywa zmiękły.

Na patelnię dodaj podsmażone wcześniej mięso, składniki wymieszaj i odstaw na 4 minuty z palnika.

Po tym czasie dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.

Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z cukinią i papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 64,9% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z cukinią i papryką

Kurczak z cukinią i papryką to doskonały pomysł na obiad. Kurczaka z warzywami warto podać z dodatkiem ugorowanego ryżu, makaronu lub ziemniaków. Sprawdzony przepis na kurczaka z cukinią i papryką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, cukinia, papryka czerwona, jogurt naturalny, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić kurczaka z cukinią i papryką? Kurczaka oczyść z błonek, pokrój w kostkę i dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką oraz papryką ostrą. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju i przełóż go do miseczki. Następnie na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć cukinię oraz paprykę, dodaj pół szklanki wody. Całość wymieszaj, dopraw do smaku przyprawami i duś około 15 minut, aby warzywa zmiękły. Na patelnię dodaj podsmażone wcześniej mięso, składniki wymieszaj i odstaw na 4 minuty z palnika. Po tym czasie dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując smaczny kurczak z cukinią i papryką to doskonała propozycja na obiad dla calej rodziny. Potrawę warto podać z dodatkiem ugotowanego ryżu oraz z surówką z ogórków kiszonych. Najlepszy kurczak z warzywami jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kurczaku z cukinią i papryką

Lista alergenów dla kurczaka z cukinią i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze kurczaka z cukinią i papryką

na 100g gotowej potrawy

Kurczak z cukinią i papryką to doskonała propozycja na pożywne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
82.53
185.68
Białko (g)
10.10
22.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
2.70
6.07
Węglowodany przyswajalne (g)
1.90
4.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
1.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
3.42
7.68
Tłuszcze nasycone (g)
0.97
2.18
Tłuszcze nienasycone (g)
2.44
5.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.65
3.71
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
1.79
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Cholesterol (mg)
30.67
69.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina C (mg)
37.53
84.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
28.25
63.56
Potas (mg)
259.38
583.61
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.06
38.39
Żelazo (mg)
0.36
0.81
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z cukinią i papryką 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z cukinią i papryką

Koszt składników
30.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cukinia
250 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
30.80