Kurczak z cukinią i papryką
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (250 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Jogurt naturalny 2% (50 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na kurczaka z cukinią i papryką krok po kroku
Kurczaka oczyść z błonek, pokrój w kostkę i dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką oraz papryką ostrą.
Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.
Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju i przełóż go do miseczki.
Następnie na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć cukinię oraz paprykę, dodaj pół szklanki wody. Całość wymieszaj, dopraw do smaku przyprawami i duś około 15 minut, aby warzywa zmiękły.
Na patelnię dodaj podsmażone wcześniej mięso, składniki wymieszaj i odstaw na 4 minuty z palnika.
Po tym czasie dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Potrawka z kurczaka
-
Kurczak po toskańsku
-
Strogonow z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka z ryżem
-
Gulasz z serc drobiowych
-
Eskalopki z kurczaka
-
Kurczak hanoi
-
Burrito z kurczakiem
-
Shoarma drobiowa
-
Kurczak w potrawce
-
Panang curry
-
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
-
Potrawka z kurczaka z warzywami
-
Polędwiczki drobiowe
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Potrawka z kurczaka z rosołu
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Potrawka z piersią z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
Więcej informacji na temat kurczaka z cukinią i papryką
Kurczak z cukinią i papryką to doskonały pomysł na obiad. Kurczaka z warzywami warto podać z dodatkiem ugorowanego ryżu, makaronu lub ziemniaków. Sprawdzony przepis na kurczaka z cukinią i papryką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, cukinia, papryka czerwona, jogurt naturalny, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić kurczaka z cukinią i papryką? Kurczaka oczyść z błonek, pokrój w kostkę i dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką oraz papryką ostrą. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju i przełóż go do miseczki. Następnie na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć cukinię oraz paprykę, dodaj pół szklanki wody. Całość wymieszaj, dopraw do smaku przyprawami i duś około 15 minut, aby warzywa zmiękły. Na patelnię dodaj podsmażone wcześniej mięso, składniki wymieszaj i odstaw na 4 minuty z palnika. Po tym czasie dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując smaczny kurczak z cukinią i papryką to doskonała propozycja na obiad dla calej rodziny. Potrawę warto podać z dodatkiem ugotowanego ryżu oraz z surówką z ogórków kiszonych. Najlepszy kurczak z warzywami jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w kurczaku z cukinią i papryką
Lista alergenów dla kurczaka z cukinią i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze kurczaka z cukinią i papryką
Kurczak z cukinią i papryką to doskonała propozycja na pożywne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.