Kurczak z ananasem
Opublikowano: 03.01.2022 r.
Piersi kurczaka, ananas z puszki i czerwona cebula – to główne składniki, które sprawią, że Twoje danie będzie wyjątkowe. Dodaj dwie ząbki czosnku, trochę śmietany i garść natki pietruszki, a otrzymasz pyszną i aromatyczną potrawę. Serwuj z ryżem, a na pewno zadowolisz podniebienia swoich bliskich.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Ananas w puszce - 200 g (1/2 puszki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbek)
- Śmietana 18% - 100 g (1 opakowanie)
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 garść)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, sok z cytryny, curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Dopraw mięso do smaku i zostaw w miseczce do zamarynowania przez min. 30 minut.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Po chwili dodaj kawałki kurczaka i krótko obsmaż, dodaj pokrojonego ananasa z zalewą i przyprawy.
- Na patelnię wlej śmietankę i duś do miękkości.
- Gotowe danie podawaj z ryżem, całość obficie posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Przygotuj to znane chińskie danie według mojego przepisu, zamiast korzystać z gotowych produktów, sosów słodko-kwaśnych.
~ Oliwia Gawron, dietetyk